The effects of captioned vlogs on EFL students' listening skills
Altyazılı vlogların İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dinleme becerisi üzerine etkisi
  1. Tez No: 888091
  2. Yazar: REYHAN ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ŞAHİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil olarak İngilizce, dinleme becerileri, altyazılı vloglar, teknoloji entegrasyonu, dil öğrenimi, EFL, listening skills, captioned vlogs, technology integration, language learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, İngilizce altyazılı vlogların, İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğrenen 10. sınıf Türk öğrencilerinin dinleme becerileri üzerindeki etkilerini ve vlogların sınıf aracı olarak kullanılmasına yönelik algılarını incelemektedir. Araştırma, Türkiye'nin İzmir ilinde 76 lise öğrencisi ile yarı deneysel bir tasarım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar iki gruba ayrılmıştır: deney grubu, İngilizce altyazılı vlogları izlemiş, kontrol grubu ise aynı vlogları altyazısız olarak izlemiştir. Her iki grup da ön test ve son test değerlendirmelerinden geçmiş, Deney Grubu, sekiz hafta boyunca İngilizce altyazılı vloglar izlerken, Kontrol Grubu ise aynı vlogları altyazısız olarak izlemiştir. Veri toplama süreci, ön testler, son testler ve anketler yoluyla nicel yöntemler ile, her gruptan 5 gönüllü öğrenci ile yapılan nitel görüşmeleri içermektedir. Sonuçlar, her iki grup arasında dinleme başarıları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını, ancak Deney Grubu'nda hafif bir iyileşme gözlemlendiğini göstermiştir. Ayrıca, öğrenciler vlogların dil öğreniminde kullanılmasına yönelik olumlu algılar ifade etmişler ve bu araçların kelime öğrenimi, telaffuz pratiği ve farklı aksanlara maruz kalma gibi faydalarını vurgulamışlardır. Araştırma, altyazılı vlogların öğrencilerin dinleme becerilerini anlamlı ölçüde geliştirmediği sonucuna varmıştır, ancak öğrenciler tarafından olumlu karşılanmış ve sınıf ortamına olumlu katkı sağlamıştır. İleriye dönük araştırmalar için öneriler arasında, altyazılı vlogları izlemenin uzun vadeli etkilerinin incelenmesi ve bu uygulamanın diğer dil becerileri üzerindeki etkisinin araştırılması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the effects of English-captioned vlogs on the listening skills of 10th-grade Turkish students learning English as a Foreign Language (EFL) as well as their perceptions of using vlogs as a classroom tool. The study was conducted with 76 high school students in Izmir, Türkiye, using a quasi-experimental design. Participants were divided into two groups: an experimental group, which watched vlogs with English captions, and a control group, which watched the same vlogs without captions. Both groups underwent pretest and post-test evaluations, with the Experimental Group viewing vlogs with English captions, and the Control Group viewing the same vlogs without captions over a period of eight weeks. Data collection included quantitative methods via pre-tests, post-tests, and questionnaires, alongside qualitative interviews with 5 voluntary students from each group. The results indicated no statistically significant differences in listening achievement between the two groups, although a slight improvement was observed in the Experimental Group. Additionally, learners expressed positive perceptions towards using vlogs in language learning, highlighting benefits such as vocabulary acquisition, pronunciation practice, and exposure to various accents. The study concludes that while captioned vlogs did not significantly enhance the learners' listening skills, they were well-received by students and contributed positively to the classroom environment. Suggestions for further research include exploring long-term effects of viewing captioned vlogs and examining its impact on other language skills.