Stanislavski sistemi ve lecoq pedagojisinin karşılaştırılması ve oyunculuk sanatındaki önermeleri
Comparison of stanislavski system and lecoq pedagogy and their suggestions in the art of acting
- Tez No: 888854
- Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Stanislavski, Stanislavski sistemi, Jacques Lecoq, Lecoq Pedagojisi, Oyunculuk, Stanislavski, Stanislavski system, Jacques Lecoq, Lecoq Pedagogy, acting
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, tiyatro sanatının temel yapısı olarak değerlendirilen Stanislavski Sistemi ile fiziksel tiyatro başlığında değerlendirilen ve bu alanda önemli bir yere sahip olan, Jacques Lecoq Pedagojisi araştırılmıştır. Sistem ve Pedagojinin, oyunculuk sanatına önermeleri, yaklaşımları ve çalışma prensipleri ele alınmıştır. Farklı tiyatro türleri ele alınırken genellikle yapılan hata, bu türleri birbirlerinden bağlantısız ve zıt olarak görüp, oyunculuk çalışmalarında“biri varsa diğeri olmamalı”şeklinde kesin yargılara varılmasıdır. Bu çalışmanın sonucunda ise iki farklı başlıkta değerlendirilen tiyatro anlayışlarının aslında birbirlerini oldukça beslediğini ve oyuncuyu çok yönlü hale getirdiğini görmekteyiz. Çalışma 3 bölüme ayrılmaktadır. İlk olarak Stanislavski Sistemini oluşturan tarihsel süreç ele alınmış ve sistemin aşamaları anlatılmıştır. Ardından Jacques Lecoq Pedagojisi'nin tarihsel süreci ve pedagojinin araçları açıklanmıştır. Son olarak ise sistem ve pedagojinin oyunculuk sanatına yaklaşımlarındaki benzerlikler ve farklılıklar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Stanislavski System, which is considered the basic structure of theater art, and Jacques Lecoq's Pedagogy, which is evaluated under the title of physical theater and has an important place in this field, were investigated. The propositions, approaches and working principles of the System and Pedagogy to the art of acting are discussed. The mistake often made when discussing different theater genres is to see these genres as disconnected and opposite from each other and to make definitive judgments such as“if there is one, the other should not be present”in acting works. At the end of this study, we see that the theater concepts evaluated under two different headings actually nourish each other and make the actor versatile. The study is divided into 3 parts. First, the historical process that created the Stanislavski system was discussed and the stages of the system were explained. Then, the historical process of Jacques Lecoq's pedagogy and the tools of pedagogy are explained. Finally, the similarities and differences in the approaches of System and pedagogy to the art of acting were evaluated..