The impact of english language teachers' technological pedagogical content knowledge levels on efl learners' acceptance of mobile learning tools
İngilizce öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisinin ingilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin mobil öğrenme araçlarını kabul düzeyi üzerindeki etkisi
- Tez No: 889909
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi (TPAB), mobil öğrenme, mobil öğrenme araçları, Mobil Öğrenme Araçları Kabul Ölçeği (MÖAKÖ), Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK), mobile learning, mobile learning tools, Mobile Learning Tools Acceptance Scale (MLTAS)
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimi, eğitimde değişikliklere yol açmış ve öğretmenleri modern öğrenci ihtiyaçlarını karşılamak için teknolojiyi kullanmaya zorlamıştır. Ancak öğretmenlerin lisans eğitimi sırasında aldıkları eğitim yetersiz kaldığı için modern öğrencilere iyi bir şekilde hazırlanmaları zorlaşmaktadır. Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi (TPAB) anlayışı, özellikle dil öğrenimi olmak üzere eğitim içeriğini şekillendirmede ve öğrenmeyi geliştirmede önemlidir. Birçok araştırma öğretmenlerin kendi TPAB algılarına odaklanmış olsa da öğrencilerin algıları hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Mobil destekli dil öğrenimi, sınıf dışında esneklik ve öğrenci motivasyonu ile dil öğrenme sonuçlarını etkilemektedir. Bu çalışma, İngilizce hazırlık okulundaki öğrencilerinin öğretmenlerinin TPAB algısını ve mobil öğrenme araçlarını kabul etme durumunu araştırmaktadır. Nicel araştırma tasarımı kullanılarak, veriler 2022-2023 akademik yılında İstanbul, Türkiye'deki bir devlet üniversitesindeki 147 İngilizce hazırlık okulu öğrencisinden toplanmıştır. Katılımcılar, 17-21 yaş aralığında,“TPAB Ölçeği”ve“Mobil Öğrenme Araçları Kabul Ölçeği (MÖAKÖ)”nün Türkçe versiyonlarına yanıt vermiştir. Veriler, IBM SPSS Statistics versiyon 26 kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, bağımsız t-testleri, tek yönlü ANOVA ve çoklu korelasyon analizi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, EFL öğrencilerinin mobil öğrenme araçlarını kabul etme konusunda olumlu algılara sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğrenciler öğretmenlerinin yüksek Alan Bilgisi ve Pedagojik Bilgiye sahip olduğunu algılamaktadır; genel yüksek TPAB puanı, öğretmenlerinin teknolojiyi etkili bir şekilde entegre etme yeteneklerine olan güvenlerini yansıtmaktadır. Korelasyon analizi, TPAB bileşenleri ile MÖAKÖ boyutları arasında önemli ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur; bu da öğretmenlerin TPAB becerilerini geliştirmenin öğrencilerin mobil öğrenme araçlarını kabul ve kullanımını artırabileceğini önermektedir. Bu bulgular, EFL bağlamında mobil öğrenmenin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için öğretmen eğitim programlarında dengeli TPAB yetkinliklerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of technology has led to changes in education and forced teachers to apply it to meet modern students' needs. However, undergraduate training for teachers remains poor, and thus it is challenging for them to be well-prepared for modern learners. Understanding Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) is important in the reshaping of educational content and enhancing learning, especially language learning. Numerous research has focused on the beliefs of teachers' TPACK; however, little information is known on the students' perceptions. Mobile-assisted language learning (MALL) offers flexibility beyond classrooms and is bound to influence student motivation and language learning outcomes. This study investigates the perception of EFL learners toward their teachers' TPACK and acceptance of mobile learning tools at an EFL prep school. Using a quantitative research design, data was collected from 147 EFL preparatory school learners at a state university in Istanbul, Turkey, during the 2022-2023 academic year. The participants, aged 17-21, responded to the Turkish versions of the“TPACK Scale”and the“Mobile Learning Tools Acceptance Scale (MLTAS)”. Data was analyzed by descriptive statistics, independent t-tests, one-way ANOVA, and multiple correlation analysis using IBM SPSS Statistics version 26. The findings of the study indicated that EFL learners hold positive perceptions toward the acceptance of mobile learning tools. Additionally, learners perceive their teachers to possess strong Content Knowledge and Pedagogy Knowledge, with an overall high TPACK score, indicating confidence in their teachers' abilities to integrate technology effectively. Correlation analysis revealed significant associations between TPACK components and MLTAS dimensions, suggesting that enhancing teachers' TPACK skills could improve learners' acceptance and use of mobile learning tools. These findings underscore the importance of balanced TPACK competencies in teacher development programs to facilitate the effective implementation of mobile learning in EFL contexts.