A federation of states or a federal state? a comparison of the holy Roman Empire, The EU, and The USA
Devletler federasyonu mu federal devlet mi? Kutsal Roma İmparatorluğu, Avrupa Birliği ve Amerika birleşik devletleri karşılaştırması
  1. Tez No: 889958
  2. Yazar: OZAN ERBİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MANUEL ANDREAS KNOLL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kutsal Roma İmparatorluğu, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Federasyon, Devletler Federasyonu, Holy Roman Empire, European Union, United States of America, Federation, Federation of States Date: 11/06/2024
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Kutsal Roma İmparatorluğu'nu, Avrupa Birliği'ni ve Amerika Birleşik Devletleri'ni temel analiz düzeyini devlet tutarak federalizm ve ilgili siyaset bilimi literatürü bağlamında karşılaştırdı. İlgili terimlerin etimolojik karşılıkları belirtildi ve tarihi bağlam içerisinde evrimler ve değerlemeler aktarıldı. Tez aynı zamanda Kutsal Roma İmparatorluğu'nun, Avrupa Birliği'nin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin hükümetlerinin yöntemlerinin ve fonksiyonlarının üzerinde etkisi olan toplumlarının evrimini de aktardı. Güncel karşılaştırmalı siyaset literatürü karşılaştırmalı siyaset yaklaşımına uygun olarak eklendi.
Özet (Çeviri)
The research study compares Holy Roman Empire, the European Union, and the United States of America regarding the governance methods of federalism by taking state as the main actor of international relations and governance methods as the analysis level. The etymology of the related terms is added within the historical evaluation and framework. The thesis also includes the evaluation of USA, EU, and The Holy Roman Empire's evaluation of governance regarding forming a federation or being federation of states including evaluation of societies which has impact on governance methods. Contemporary points of view are included in line with comparative federalism approach.