Yabancı dil olarak Türkçe öğretenlerin sanal gerçeklik deneyimlerine ilişkin görüşleri
Opinions of Turkish teachers on virtual reality experiences as a foreign language
  1. Tez No: 890467
  2. Yazar: KEREM AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF METE ELKIRAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Sanal Gerçeklik, Teknoloji Tabanlı Eğitim, Teaching Turkish as a Foreign Language, Virtual Reality, Technology Based Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada Bursa Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ULUTÖMER) çalışan Türkçe öğreticilerinin sanal gerçeklik deneyimlerine ilişkin görüşlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak araştırmada nitel araştırma desenlerinden bütüncül tek durum deseninden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ULUTÖMER'de görev yapan 9 Türkçe öğreticisi oluşturmaktadır. Çalışma grubunun seçiminde elverişli örneklem seçimi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu için sanal gerçekliği test edebilecekleri bir sanal evren olan Second Life uygulamasının tanıtımı ve uygulama gösterimi ayrıca sanal gerçekliği test edebilecekleri belli bir tema etrafında oluşturulmuş bir metin hazırlanmıştır. İlk olarak katılımcılarla bir ön görüşme yapılmış ve bu görüşmede onların sanal gerçeklik ile ilgili ön bilgileri, deneyimlemeleri, farkındalıkları tespit edilmiştir. Sonraki aşamada Second Life uygulaması tanıtılmış ve tecrübe etmeleri sağlanmıştır. Ayrıca oluşturulmuş uygulama metni öğreticilere verilmiş, metin içerisindeki bağlantılarla ilgili videolara erişimleri sağlanarak metnin uygulanmasının öğreticiler tarafından yapılması gerçekleştirilmiştir. Daha sonrasında uygulama sonrasındaki sorularla katılımcıların tecrübeleri, uygulamanın ders içerisindeki katkısı, beceri ve seviye odaklı kullanımı ile ilgili görüşleri alınmıştır. Bu görüşmelerden sonra katılımcılara geleceğe yönelik sanal gerçeklik kullanımı ile ilgili de sorular yöneltilmiştir. Çalışma grubunun görüşlerini toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiş ve ulaşılan bulgular sonuç kısmında yorumlanmıştır. Sonuç olarak öğreticilerin daha önce sanal gerçekliğin Türkçe öğretiminde kullanılması ile ilgili bilgilerinin çok kısıtlı olduğu yapılan uygulamalar ile sanal gerçekliğin Türkçe öğretiminde kullanılabileceği hatta kullanılmasının faydalı olacağı ve kullanılması ile ilgili bir gerekliliğin oluştuğu bilgilerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the views of Turkish language instructors working at Bursa Uludağ University Turkish Language Teaching Application and Research Center (ULUTÖMER) regarding their virtual reality experiences. For this purpose, holistic single case design, one of the qualitative research designs, was utilized in the study. The study group of the research consists of 9 Turkish language instructors working at ULUTÖMER. Convenient sampling method was used in the selection of the study group. For the study group, an introduction and application demonstration of the Second Life application, which is a virtual universe where they can test virtual reality, and a text created around a certain theme where they can test virtual reality were prepared. Firstly, a preliminary interview was conducted with the participants and their prior knowledge, experiences and awareness about virtual reality were determined in this interview. In the next stage, the Second Life application was introduced and they were allowed to experience it. In addition, the created application text was given to the instructors, and the implementation of the text was carried out by the instructors by providing access to the videos related to the links in the text. Then, with the questions after the application, the opinions of the participants about their experiences, the contribution of the application in the course, the skill and level-oriented use of the application were taken. After these interviews, the participants were also asked questions about the future use of virtual reality. A semi-structured interview form was used to collect the views of the study group. The collected data were analyzed with descriptive analysis method and the findings were interpreted in the conclusion section. As a result, it was found that the information about the use of virtual reality in Turkish language teaching was very limited before, but with the applications made, it was found that virtual reality can be used in Turkish language teaching and even it would be useful to use it and that there is a necessity for its use.