Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin sanal gerçeklik deneyimlerine ilişkin görüşleri
Opinions of those who learn Turkish as a foreign language on virtual reality experiences
- Tez No: 899433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF METE ELKIRAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Sanal Gerçeklik, Dil Öğretiminde Dijital Araçlar, Foreign Language Teaching, Teaching Turkish as a Foreign Language, Virtual Reality, Digital Tools in Language Teaching
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada Bursa Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ULUTÖMER) Türkçe öğrenen bireylerin sanal gerçeklik deneyimlerine ilişkin görüşlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu elverişli örneklem seçimi yöntemi ile belirlenmiş olup ULUTÖMER'de B2 ve C1 seviyelerinde Türkçe eğitimi alan 16 öğrenici oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma grubunun sanal gerçeklikle ilgili ön bilgileri, deneyimleri ve farkındalıklarını tespit etmek için ön görüşme yapılmıştır. Sonraki aşamada katılımcılara sanal gerçekliği tecrübe edebilecekleri özel olarak hazırlanmış uygulama metni dağıtılarak katılımcıların bir sanal gerçeklik uygulamasını deneyimlemesi sağlanmıştır. Son aşamada ise uygulama sonrası sorularla katılımcıların tecrübeleri, sanal gerçekliğin ders içindeki katkısı, beceri ve seviye odaklı kullanımı ile ilgili veriler toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Katılımcıların çoğu sanal gerçekliğin yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılmasını dil öğretimi açısından daha verimli, motive edici ve eğlenceli olacağını düşünmektedirler. Çalışmaya katılanların çoğu, sanal gerçekliğin tüm dil becerileri içinde en çok dinleme ve konuşma becerilerinin geliştirilmesinde etkili olacağını vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the opinions of individuals learning Turkish at Bursa Uludağ University Turkish Teaching Application and Research Center (ULUTÖMER) regarding their virtual reality experiences. For this purpose, case study design, one of the qualitative research designs, was used. Data were collected with a semi-structured interview form and analyzed using the content analysis method. The study group of the research was determined by the easily accessible sampling method and consists of 15 students studying Turkish at B2 and C1 level at ULUTÖMER. Data were collected with a semi-structured interview form and analyzed using the content analysis method. A preliminary interview was held to determine the study group's prior knowledge, experience and awareness about virtual reality. In the next stage, a specially prepared application text was distributed to the participants, allowing them to experience the virtual reality application. In the last stage, data regarding the participants' experiences, the contribution of virtual reality to the course, and its skill and level-oriented use were collected through post-application questions. The collected data was analyzed using the content analysis method. Most of the participants think that the use of virtual reality in teaching Turkish as a foreign language will be more efficient, motivating and entertaining in terms of language teaching. Most of the survey participants emphasized that virtual reality would be the most effective tool in improving listening and speaking skills among all language skills.