Farklı kuşaklarda ikinci el giysi satın alma niyetine yönelik tüketici tutumları
Consumer attitudes towards second-hand clothing purchase ıntention ın different generations
- Tez No: 890924
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: alışveriş, giysi alışverişi, ikinci el alışveriş, ikinci el tüketim, odak grup, tüketim, clothing shopping, consumption, focus group, second-hand consumption, second-hand shopping, shopping
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada farklı kuşakların ikinci el giysi satın alma niyetine yönelik tüketici tutumları ve ikinci el giysi alımına yönelik motivasyonları incelenmektedir. Araştırma; çeşitli kuşaklar arasındaki farklılıkları ortaya koyarak, özellikle ekonomik sebepler, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci, moda ve stil gibi faktörlerin tüketici tercihleri üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü, giyimin tarihçesi ve evrimi üzerinde durmaktadır. Giyim; insanlık tarihi boyunca sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere bağlı olarak gelişmiş ve değişmiştir. Son yıllarda, giyim tüketiminde sürdürülebilirlik ve etik kaygılar ön plana çıkmış, hızlı moda yerine kaliteli ve uzun ömürlü ürünler tercih edilmeye başlanmıştır. İkinci el giyimin tarihçesi ve tüketim bilinci, çalışmanın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. İkinci el giysiler, geçmişten günümüze kadar farklı farklı şekillerde değerlendirilmiş; dönemlere ve sosyal değişimlere göre tüketim modelleri değişkenlik göstermiştir. İkinci el giyim, yalnızca ekonomik sebeplerle değil, aynı zamanda nostalji, benzersizlik arayışı ve çevresel kaygılar gibi motivasyonlarla da tercih edilmektedir. İkinci el giysi alımının, çevreye olan olumlu etkileri ve sürdürülebilir tüketim pratiklerine katkıları da ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümü, pazarlama açısından tüketici davranışları kavramını ve tüketici tutumlarını incelemektedir. Tüketici davranışı; bir kişinin neyi, ne zaman, nereden, nasıl ve niçin satın aldığını açıklamayı amaçlar. Bu bağlamda, ikinci el giysi satın alma niyetine yönelik tüketici tutumları, çeşitli teorik yaklaşımlar ve literatür çalışmalarıyla desteklenmiştir. Bu çalışmada farklı kuşaklarda ikinci el giysi satın alma niyetine yönelik tüketici tutumlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmamızda nitel araştırma yöntemlerinde odak grup görüşme tekniği kullanılmıştır. Örneklem grubunu X, Y ve Z kuşağından tüketiciler oluşturmuştur. Kuşakların her birinden altışar kişilik gruplara 11 soru yöneltilmiştir. Katılımcıların verdikleri cevaplara göre bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines consumer attitudes towards second-hand clothing purchase intentions of different generations. By analysing consumer behaviour and attitudes, it examines motivations for the purchase of second-hand clothing. The research reveals the differences between various generations and evaluates the effects of factors such as economic reasons, sustainability and environmental awareness, fashion and style on consumer preferences. The first part of the study focuses on the history and evolution of clothing. Clothing has developed and changed throughout human history depending on social, economic and cultural factors. In recent years, sustainability and ethical concerns have come to the fore in clothing consumption, and quality and long-lasting products have started to be preferred instead of fast fashion. Second-hand clothing has been evaluated in different ways from the past to the present, and consumption patterns have varied according to periods and social changes. Second-hand clothing is preferred not only for economic reasons, but also for motivations such as nostalgia, the search for uniqueness and environmental concerns. The positive effects of buying secondhand clothing on the environment and its contribution to sustainable consumption practices are also discussed. The second part of the thesis examines the concept of consumer behaviour and consumer attitudes from a marketing perspective. Consumer behaviour aims to explain what, when, where, how and why a person buys. In this context, consumer attitudes towards the intention to purchase second-hand clothes have been analysed supported by various theoretical approaches and literature studies. This study aims to determine consumer attitudes towards the intention to purchase second-hand clothing in different generations. In our research, focus group interview technique, one of the qualitative research methods, was used. The sample group consisted of consumers from generations X, Y and Z. 11 questions were asked to groups of six people from each generation. The findings were interpreted according to the answers given by the participants.