Dönüşümcü liderlik algısının çalışan yaratıcılığına etkisi
The effect of transformational leadership perception on employee creativity
  1. Tez No: 891677
  2. Yazar: NOORİA PARDES
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KARAKİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Çalışan Yaratıcılığı, İnovasyon, Leadership, Transformational Leadership, Employee Creativity, Innovation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Liderlik tarzlarının çalışanların yaratıcılık düzeyleri ve örgütlerin inovasyon becerisi üzerindeki etkisi literatürde uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir konudur. Etkili bir liderlik tarzı olarak dönüşümcü liderliğin de bireysel düzeyde çalışan yaratıcılığı, örgütsel düzeyde ise inovasyon becerisi üzerinde olumlu etkilerinin olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, çalışanların dönüşümcü liderlik algılarının çalışanların yaratıcılık düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda bu çalışma, verilerin anket tekniği ile elde edildiği bir nicel araştırma olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın katılımcılarını Sakarya ilinde özel veya kamu sektöründe çalışan 18-65 yaş aralığında 302 kişi oluşturmaktadır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 27 ile analiz edilmiştir. Bu süreçte verilerin normallik testleri, açımlayıcı faktör analizi, ölçeklerin güvenilirlik analizi, değişkenler arası ilişkileri ortaya çıkarabilmek için Pearson korelasyon analizi, değişkenlerin birbirlerini nasıl etkilediğini saptamak amacıyla da basit doğrusal regresyon analizinden faydalanılmıştır. Verilerin analizi neticesinde; katılımcıların dönüşümcü liderlik algıları ile yaratıcılık düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yine katılımcıların dönüşümcü liderlik algılarının yaratıcılıkları üzerindeki etkisinin de istatistiki açıdan anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Neticede, çalışmadan elde edilen bulgular, dönüşümcü liderliğin çalışan yaratıcılığının anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir. Çalışma bulguları ışığında hem uygulamacılara hem de araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The impact of leadership styles on the creativity levels of employees and the innovation skills of organizations is a subject that has been studied in the literature for many years. As an effective leadership style, transformational leadership is thought to have positive effects on employee creativity at the individual level and innovation skills at the organizational level. In this study, the effect of employees' perceptions of transformational leadership on employees' creativity levels is examined. In this direction, this study was designed as a quantitative research in which the data were obtained by questionnaire technique. The participants of the study consisted of 302 people between the ages of 18-65 working in the private or public sector in Sakarya province. The data obtained were analyzed with IBM SPSS Statistics 27. In this process, normality tests, exploratory factor analysis, reliability analysis of the scales, Pearson correlation analysis to reveal the relationships between variables, and simple linear regression analysis were used to determine how the variables affect each other. As a result of the data analysis, a positive and significant relationship was found between the participants' perceptions of transformational leadership and creativity levels. It was also determined that the effect of the participants' transformational leadership perceptions on their creativity was statistically significant. As a result, the findings of the study show that transformational leadership is a significant predictor of employee creativity. Suggestions were made to both practitioners and researchers in the light of the findings of the study.