Kent merkezinde yaşayan bireylerin suç korkusu ve yaşam memnuniyeti (Gaziantep örneği)
Fear of crime and life satisfaction of individuals living in the city center (Gaziantep example)
- Tez No: 892895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç Korkusu, Risk Algısı, Suç Oranı, Suçtan Korunma, Yaşam Memnuniyeti, Fear of Crime, Risk Perception, Crime Rate, Protection from Crime, Life Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Suç korkusu, bireyin suç mağduriyeti yaşacağına ilişkin hissettiği endişe veya duygusal korku olarak ifade edilmektedir. İstatistiksel olarak suç oranlarının kentlerdeki belirgin üstünlüğü ve kente özgü yeni suç türlerinin ortaya çıkması, toplumsal bir fenomen olarak suç korkusunun kent ölçeğinde ele alınmasının gerekliliğini gündeme getirmektedir. Suç korkusunun bireyler, toplum, ekonomi ve toplumsal düzen üzerinde ciddi olumsuz etkileri olan, yaşam kalitesini derinden etkileyen bir toplumsal problem olduğu genel kabul görmektedir. Bu çalışma, suç korkusunu kentleşme perspektifinden değerlendirmek üzere, söz konusu yazına bir kapı aralamaktadır. Bu çalışmada suç korkusu ve yaşam memnuniyeti üzerinde etkili olan değişkenlerden bahsedilmiştir. Bu çalışmada, Gaziantep kent merkezinde yaşayan 20 yaş ve üstü bireylerin suç korkuları ve yaşam memnuniyetlerinin hangi faktörlere göre değiştiğini tespit etmek amacıyla, Gaziantep'in altı mahallesinde 730 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Suç oranı yüksek ve düşük olan üçer mahalle seçilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre Gaziantep'te yaşayan bireylerin suç korkularının ve risk algılarının yüksek olduğu ve bu nedenle suçtan korunmak amacıyla kendilerini sınırlayan tedbirler aldığı tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkeni suç korkusunu en fazla etkileyen değişken olup, cinsiyet ve ailede konuşulan dil değişkeni ile ölçme araçlarının tamamı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sosyal medya ve sığınmacıların suç korkusu üzerinde etkisi ile ilgili önemli bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fear of crime is defined as the anxiety or emotional fear that an individual feels about being a victim of a crime. Addressing fear of crime as a social phenomenon on a city-scale is imperative, given the statistically substantial higher crime rates in cities and the rise of new crime types that are unique to them. It is generally accepted that fear of crime is a social problem that has serious negative effects on individuals, society, economy and social order, and deeply affects the quality of life. This study opens a door to the relevant literature in order to evaluate fear of crime from the perspective of urbanization. In this study, variables that affect fear of crime and life satisfaction are discussed. In this study, a survey was conducted with 730 people in six neighborhoods of Gaziantep in order to determine the factors that change the fear of crime and life satisfaction of individuals aged 20 and over living in the city center of Gaziantep. Three neighborhoods with high and three neighborhoods with low crime rates were selected. The data obtained from the research were analyzed using the SPSS program. According to the analysis results, it was determined that individuals living in Gaziantep have high fear of crime and risk perception and therefore take self-limiting measures to protect themselves from crime. The gender variable is the variable that affects fear of crime the most, and a significant relationship was found between gender and the language spoken in the family and all measurement tools. Important findings were reached regarding the effect of social media and refugees on fear of crime.