Çevrim içi proje tabanlı öğrenmenin yabancıların Türkçe öğrenme kaygılarına, motivasyonlarına ve sözlü iletişim stratejilerini kullanma becerilerine etkisi
The effect of online project-based learning on foreigners' Turkish learning anxiety, motivation and ability to use oral communication strategies
- Tez No: 893501
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SEVİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrim içi eğitim, proje tabanlı öğrenme, yabancı dil olarak Türkçe, kaygı, motivasyon, sözlü iletişim, Online education, project-based learning, Turkish as a foreign language, anxiety, motivation, oral communication
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, çevrim içi proje tabanlı öğrenmenin Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenme kaygılarına, motivasyonlarına ve sözlü iletişim stratejilerini kullanma becerilerine etkisini tespit etmektir. Yöntem: Karma yöntem araştırma desenlerinden açıklayıcı sıralı desene göre hazırlanan araştırma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı yaz döneminde bir devlet üniversitesinde TÖMER'de öğrenim gören C1 düzeyinde toplam 38 uluslararası öğrenci ile 10 haftayı kapsayacak şekilde yürütülmüştür. Çalışmada deney ve kontrol grupları mevcut şekliyle oluşturulmuş ve deney grubuna çevrim içi Proje Tabanlı Öğrenme (PTÖ) yöntemi kullanılarak Türkçe öğretimi gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna ise mevcut TÖMER müfredatı kapsamında çevrim içi olarak Türkçe öğretimi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel yönünü ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel yönünü ise çoklu durum çalışması oluşturmaktadır. Araştırmada nicel veri toplama araçları olarak“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Kaygı Ölçeği”,“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenlerin Motivasyon Ölçeği”ve“Sözlü İletişim Stratejilerini Kullanma Becerileri Ölçeği”deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test şeklinde uygulanmıştır. Nicel veriler istatistik (SPSS 25) paket programı yardımıyla bağımsız gruplar t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca gözlem verilerinin nicel kısmı betimsel istatistik ile çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen nitel veriler ise içerik analizi ve betimsel analiz kullanılarak sunulmuştur. Bulgular: Araştırmada elde edilen nicel veri analiz sonuçları istatiksel olarak deney grubu lehine anlamlıdır. Çevrim içi PTÖ etkinliklerinin yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin Türkçe öğrenme kaygılarına, motivasyonlarına ve sözlü iletişim becerilerine olumlu etkide bulunduğu görülmüştür. Deney grubu öğrencileri proje uygulaması ile Türkçe öğrenme sürecindeki kaygılarının azalmasını, motivasyonlarının artmasını ve sözlü iletişi becerilerinin gelişimini uygulama sürecinde tuttukları günlükler ve süreç sonunda araştırmacı ile gerçekleştirdikleri görüşmede açıklamışlardır. Ayrıca araştırmacının uygulama süreci gözleminden elde ettiği nitel bulgularda da bu olumlu etki açıklanmıştır. Sonuçlar: Araştırmada Çevrim içi PTÖ etkinliklerinin yabancı dil olarak Türkçe öğrenen deney grubu öğrencilerinin Türkçe öğrenme kaygılarına, motivasyonlarına ve sözlü iletişim becerilerine mevcut müfredat ve çevrim içi olarak Türkçe öğrenen kontrol grubuna göre anlamlı bir düzeyde istatiksel olarak olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nicel ve nitel sonuçları bütünleştirildiğinde nicel sonuçları araştırmanın nitel boyutundaki analiz sonuçları da desteklemektedir. Ayrıca araştırma sonuçlarının yerli ve yabancı literatür ile benzerlik gösterdiği sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to identify the effect of online project-based learning on Turkish learning anxiety, motivation and ability to use oral communication strategies of the Turkish as a second language learners. Method: Adopting the explanatory sequential design, a mixed method research design, the research was conducted with the participation of 38 international students with C1 proficiency in Turkish who studied at TÖMER in a state university in the summer term of the 2022-2023 academic year, covering 10 weeks. Experimental and control groups were formed and the experimental group was taught Turkish using online Project-Based Learning (PBL) method. The control group received this education online by following the existing TÖMER curriculum. The quantitative aspect of the research is constituted by a quasi-experimental design with pre- and post-tests administered to the control group, and the qualitative aspect is constituted by a multiple case study. As quantitative data collection tools, the Anxiety Scale of the Turkish as a Foreign Language Learners, the Motivation Scale of Turkish as a Foreign Language Learners and the Scale of Skills of Using Oral Communication Strategies were administered to the experimental and control groups as pre- and post-tests. The quantitative data were analysed using the independent samples t-test with the help of statistics package programme (SPSS 25). The qualitative data were obtained from the researcher observation, student diaries and semi-structured interview forms, and administered to content analysis and descriptive analysis. In addition, the quantitative part of the observation data was analysed with descriptive statistics. Findings: The quantitative findings of the study revealed statistically significant in favour of the experimental group. It was observed that online PBL activities had a positive effect on Turkish language learning anxiety, motivation and oral communication skills of the Turkish as a second language learners. The experimental group attributed the decrease in their anxiety, increase in their motivation and improvement in their oral communication skills in the process of learning Turkish to the project implementation in the diaries kept during the implementation process and in the interview sessions conducted by the researcher at the end of the process. This positive effect was also supported by the qualitative findings obtained from the observation of the implementation process. Conclusions: The study concluded that online PBL activities had a statistically positive effect on the Turkish learning anxiety, motivation and oral communication skills of the experimental group students learning Turkish as a foreign language when compared to the control group who received language education online based on the current curriculum. The integration of the quantitative and qualitative results of the research indicated that the quantitative results are supported by the qualitative results. In addition, it was concluded that the results reported here are similar to the ones previously reported in the domestic and foreign literature.