Otoimmün tiroidit tanılı çocuk hastaların klinik özellikleri
Clinical features of children patients diagnosis with autoimmune thyroiditis
- Tez No: 893840
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Autoimmune thyroiditis, Hashimoto's thyroiditis, autoimmunity, thyroid dysfunction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada bir üçüncü basamak sağlık merkezinde otoimmün tiroidit tanısı ile izlenen çocukların klinik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında endokrinoloji polikliniğinde 01.01.2014-31.12.2022 tarihleri arasında otoimmün tirodit tanısı almış ortanca yaşı 13,1 yıl (1,2-17,9) olan 19'u erkek 155 çocuğun klinik özellikleri hastane dosyalarından geriye dönük olarak incelendi. Başvuru tiroid işlevleri ve pubertal durumlarına göre çocuklar gruplandırıldı. Başvuru klinik özellikleri değerlendirildiğinde en sık başvuru yakınması boyunda şişlik 36/155'inde (%23,2) olmakla beraber önemli sayıda çocukta 60/155 (%38,7) hiçbir klinik belirti ve bulgu yoktu. Başvuruda çocukların büyük çoğunluğu pubertal (%76,0) ve ≥10 yaş (%78,1) idi. Tiroid işlevine göre çocukların 62'si (%40,0) subklinik hipotirodi, 52'si (%33,5) ötiroid, 35'i (%22,6) aşikar hipotirodi, 3'ü (%1,9) subklinik hipertirodi ve 3'ü (%1,9) aşikar hipertirodi olduğu tespit edildi. Otoimmün tiroidit tanılı çocukların %85,8'inde anti-TPO, %74,2'sinde ise anti-Tg antikoru pozitif iken en az bir antikor pozitifliği olanların sıklığı 144/155 (%92,9) idi. Tiroid ultrasonografisi yapılmış olanların %93,1'inde tiroidit ile uyumlu bulgular saptandı. Başvuruda aşikar hipotiroidisi olan 35 çocuğun izlemde 3 tanesi ötiroid, bir tanesi subklinik hipotiroidi olduğu; subklinik hipotiroidisi olup tedavi başlanmamış olan 9 çocuktan izlemde 4 tanesinin ötiroidi olduğu gözlendi. Bu çalışma verileri ile otoimmün tiroidit tanılı çocuklarda tiroid işlevlerinin zaman ile değişkenlik gösterebildiği ve bu açıdan periyodik olarak izlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelime: Otoimmun tiroidit, Hashimoto tiroiditi, otoimmünite, tiroid foksiyon bozukluğu.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the clinical characteristics of children diagnosed with autoimmune thyroiditis in a tertiary health center. Within the scope of the study, the clinical characteristics of 155 children, 19 of whom were boys, with a median age of 13.1 years (1.2-17.9) who were diagnosed with autoimmune thyroiditis in the endocrinology outpatient clinic between 01.01.2014 and 31.12.2022, were retrospectively examined from hospital files. Children were grouped according to their thyroid function and pubertal status at presentation. When the clinical features of admission were evaluated, the most common complaint at presentation was neck swelling in 36/155 (23.2%), but a significant number of children, 60/155 (38.7%), had no clinical signs or symptoms. The majority of children were pubertal (76.0%) and ≥10 years old (78.1%) at presentation. According to thyroid function, 62 of the children (40.0%) were subclinical hypothyroid, 52 were euthyroid (33.5%), 35 were overt hypothyroid (22.6%), and 3 were subclinical hyperthyroid (1.9%), and 3 were found to have overt hyperthyroidism (1.9%). While 85.8% of children diagnosed with autoimmune thyroiditis were anti-TPO positive and 74.2% were anti-Tg antibody positive, the frequency of those with at least one antibody positivity was 144/155 (92.9%). Findings compatible with thyroiditis were detected in 93.1% of those who underwent thyroid ultrasonography. Of the 35 children with overt hypothyroidism at admission, 3 of them were euthyroid and one was subclinical hypothyroidism during follow-up; of the 9 children with subclinical hypothyroidism for whom treatment was not initiated, 4 were observed to be euthyroid during follow-up. With the data of this study, it was concluded that thyroid functions in children diagnosed with autoimmune thyroiditis may vary over time and that they should be monitored periodically in this respect.