Külsûm b. Amr el-Attâbî'nin hayatı ve şairliği
Külsûm b. Amr al-Attâbî's life and poetry
- Tez No: 897586
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Abbâsî dönemi şairleri, Kinnesrîn, Benî Tağlib, Külsûm b. Amr el-Attâbî, Arabic literature, poets of Abbasid period, Kinnesrîn, Benî Tağlib, Külsûm b.amr al-Attâbî
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Külsûm b. Amr el-Attâbî, Abbâsî dönemi Arap edebiyatının önde gelen şairlerinden biri olarak hem hayatı hem de sanatıyla dikkat çekmiştir. Kınnesrîn'de doğmuş ve şiir yeteneği erken yaşlarda fark edilmiştir. Eğitimine Kınnesrîn'de mescit ve camilerde yürütülen ilim ve şiir halkalarına katılarak başlamıştır. Daha sonra Basra'da, dönemin ünlü şairlerinden Beşşâr b. Bürd'in (ö. 167/783) yanında devam etmiş; ardından Kûfe, Bağdat ve Horasan gibi önemli ilim merkezlerinde kendini geliştirmiştir. Abbâsî saraylarında büyük şöhret kazanmış, özellikle Halife Hârûn er-Reşîd (ö. 193/809) ve Me'mûn (ö. 218/833) dönemlerinde yüksek itibara erişmiştir. Attâbî'nin eserlerinde methiye, gazel, tasvir ve hikemî (Didaktik) şiirler öne çıkmakta olup, döneminin siyasi ve kültürel ortamının izlerini taşımaktadır. Eserlerinde özellikle hikemî unsurlar ve kardeşlik temaları öne çıkmaktadır. Şiirlerinde yer alan bilgelik dolu öğütler, toplumsal ve ahlaki değerlere verdiği önemi yansıtırken, kardeşlik vurgusu da şiirlerinin en belirgin temalarından biri olmuştur. Edebî kimliği, hem doğuştan gelen yeteneği hem de zorlu ilim yolculuklarıyla pekişmiştir. Yaşamı boyunca ilmî ve edebî seyahatler yapmış; Basra'dan Kûfe'ye, Bağdat'tan Yemen'e kadar geniş bir coğrafyada ilim ve şiir öğrenimini derinleştirmiştir. Abbâsî dönemi Arap edebiyatının büyük dönüşümlerin yaşandığı bir dönem olarak kabul edilir. Külsûm b. Amr el-Attâbî de bu dönemde etkili şiirleriyle şairliğini kanıtlamış ve adını büyük şairler arasına altın harflerle yazdırmıştır. Tez çalışması, Attâbî'nin hayatını, yetiştiği siyasi ve kültürel ortamı, Abbâsî devlet adamlarıyla olan ilişkilerini ve şiirlerini detaylı bir şekilde incelemektedir. Şairin şiirlerinde yer alan temalar, sanat anlayışı ve edebi kişiliği ele alınarak, Arap edebiyatının gelişimine katkıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Külsûm b. Amr al-Attâbî attracted attention with both his life and art as one of the leading poets of Arabic literature of the Abbasid period. He was born in Kınnesrîn and his talent for poetry was noticed at early ages. He began his education by participating in scholarly and poetic circles held in masjid and mosques in Kınnesrîn. Later, he continued next to Beşşâr b. Bürd, (ö. 167/783) one of the famous poets of the period, in Basra. Then, he developed himself in important scientific centres such as Kûfe, Baghdad and Khorasan. He gained great fame in the Abbasid palaces. Especially, he reached high dignity in the periods of caliphs Harûn er- Reşîd (ö. 193/809) and Me'mûn. (ö. 218/833) Eulogy, ghazal, description and didactic (hikemî) poems come forward in Attâbî's works. And they carry the traces of the political and cultural environment of the period. Particularly, didactic elements and brotherhood themes come forward in his works. While the wise advice contained in his poems, reflects the importance he gives to social and moral values, the brotherhood emphasis has been one of the most prominent themes of his poems. His literary identity consolidation both his innate talent and his arduous scholarly journeys. He traveled scientific and literary journeys throughout his life. He deepened his learning science and poetry in a wide geography from Basra to Kûfe, from Baghdad to Yemen. The Abbasid period is accepted as a period of great transformations of Arabic literature. Al-Attâbî proved his poetry through his effective poems. And he inscribed his name with golden letters among the great poets. Thesis work detailedly examines Attabi's life, political and cultural environment in which he grew up, his relations with Abbasid statesmen and his poems. The themes in poet's poems had been evaluated his contributions to the development of Arabic literature by taken into his artistic understanding and literary personality.