Ömer Tuğrul İnançer'in hayatı ve eserleri
Ömer Tuğrul İnançer's life and work
  1. Tez No: 897614
  2. Yazar: NURAY AYANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KUNT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Tuğrul İnançer, Sufism, Music, Mevlevi, Halvetiyye, Cerrâhiyye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Bu çalışma XX.– XXI. yüzyıllarda yaşamış, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş döneminde Osmanlı bakiyesi bir aile ve çevrede yetişmiş, bir ilim adamı, mutasavvıf ve musiki üstadı olan Ömer Tuğrul İnançer'in, hayatı, eserleri, tasavvufî görüşleri ve tarîkatı hakkındaki çeşitli bulgulardan oluşmaktadır. Ömer Tuğrul İnançer; eğitimini, tasavvuf terbiyesi ve görgüsünü yetiştiği ortamdan tecrübe ederek almış bir kişidir. İnançer'in daha çocuk yaşlarda dedesi ile başlayan tasavvuf ve musiki yolculuğu onun çevre şartlarının oluşturduğu imkânlar ile zamanın en iyi hafız ve kurralardan ders alabilme yolunu açmış, onu tasavvuf alanında güzelden güzele, gönülden gönüle taşımıştır. Üniversite hayatı ile Bursa'dan İstanbul'a açılan hayat yolu gönlündeki tasavvuf ve musiki perdelerini daha da aralamış devrinin önemli kabul edilen mürşitlerinin dizinin dibinde yetişme imkânını ona sunmuştur. Mevlevilik ile başlayan gönül yolculuğuna bir batı tarikatı ya da İstanbul tarikatı olarak nitelendirilen Cerrâhiyye tarîkatı ile devam etmiştir. Kendisi bir sûfî, bir inanç eri olarak Mutasavvıf kimliğini gerek mevcut şartlar sebebiyle gerekse reklam unsuru olarak kullanmamak adına kullanmamış, kendisini“sofimeşrep”olarak tarif etmiştir. Ömer Tuğrul İnançer avukatlık mesleğini her daim Türk kültürü ve Tasavvufi hayatın yaşatılabilmesi çalışmaları için bir araç olarak kullanmıştır. Her daim büyük bir karalılık ile ortaya koyduğu İslam ve Türklük değerlerini dünyaya ve gençliğe anlata bilme yolunda çaba göstermiştir. Üslup ve karakter bakımından oldukça etkileyici olan İnançer; celal görüntüsünün altında, hoşsohbet ve nüktedan tarzı ile anlaşılması zor dinî meseleleri kolay bir şekilde izah etmiş ve ele aldığı konuları hikâyelerle desteklemiştir. Peygamber aşkı ile taçlandırdığı tasavvuf görüşünü her kesimden kitlenin gönlüne işlemeyi ilke edinmiştir. Güçlü bir hitabete sahip olan İnançer, Tasavvuf ve Kültürümüz üzerine yaptığı çalışmalarını sadece Türkiye'de değil yurt dışında da gerçekleştirmiş, yabancıların da dikkatini ve ilgisini çekmiştir. Ömer Tuğrul İnançer'in yazmış olduğu birçok eser mevcuttur. Eserleri, kendi kaleme aldıklarının yanısıra yaptığı sosyal medya programları; söyleşiler, konferanslar, sempozyumlar v.b. birçok çalışmasını kaleme alınmasıyla okuyucu ile buluşmuştur. İnançer Kur-an'ın inceliğini, Peygamber (s.a.s) muhabbetini, kültürümüzün ve neslimizin değerini tüm insanlığa ulaştırabilmek için hayatı boyunca çabalamıştır. Anahtar Sözcükler: Ömer Tuğrul İnançer, Tasavvuf, Musiki, Mevlevi, Halvetiyye, Cerrâhiyye.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This work dates back to the 20th century. It consists of the life, works, sect, mystical views and analysis of the work of Ömer Tuğrul İnançer, a scientist, mystic and music master, who lived in the XXI century and grew up in an Ottoman family and environment during the founding of the Republic. Ömer Tuğrul İnançer is a person who received his Sufi education and manners by personally experiencing it from the environment in which he grew up and lived. İnançer's Sufism and music journey, which started with his grandfather when he was a child, paved the way for him to take lessons from the best hafiz and qurans of the time, with the opportunities created by the environmental conditions, and carried him from beauty to beauty, from heart to heart, in the field of Sufism. His university life and his life path from Bursa to Istanbul further opened the curtains of Sufism and music in his heart and provided him with the opportunity to grow up at the feet of the perfect mentors of his time, who were considered important. He started his journey with the Mevlevi order and continued with the Cerrâhiyye sect, which is described as a western sect or Istanbul sect. As a Sufi, a man of faith, he did not use his Sufi identity either due to the current conditions or in order not to use it as an advertising element, and described himself as“sofimeşrep”. Ömer Tuğrul İnançer has always used his profession as a lawyer as a tool to keep Turkish culture and Sufi life alive, and has always strived to explain the values of Islam and Turkishness, which he has demonstrated with great determination, to the world and the youth. İnançer, who is very impressive in terms of style and character, under his celal appearance, easily explained difficult religious issues with his sociable and witty style and supported the topics he discussed with stories. He adopted the principle of instilling the view of Sufism, which he crowned with the love of the Prophet, into the hearts of the masses from all walks of life. İnançer, who has a strong oratory, carried out his works on Sufism and Our Culture not only in Turkey but also abroad, and attracted the attention and interest of foreigners. There are many works written by Ömer Tuğrul İnançer. His works, his own writings, as well as his social media programs, interviews, conferences, symposiums, etc. He met with the readers by writing many of his works. İnançer has strived throughout his life to convey the elegance of the Quran, the love of the Prophet (pbuh), and the value of our culture and generation to all humanity.