Ters yüz sınıf modelinin 6. sınıf öğrencilerinin denetleyici ve düzenleyici sistemler konusunun öğretimindeki akademik başarıları ve tutumları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the flipped classroom model on the academic achievements and attitudes of 6th grade students towards the teaching of regulatory and control systems
- Tez No: 897694
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Sınıf Modeli, Fen Bilimleri Eğitimi, Akademik Başarı, Tutum, Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, Flipped Classroom Model, Academic Success, Attitude, Regulatory and Control Systems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada ortaokullarda verilen Fen Bilimleri dersi 6. Sınıf müfredatında bulunan“Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler”ünitesinin Ters-Yüz öğrenme uygulamaları modelinin uygulanmasıyla öğrencilerin akademik başarıları ve fene yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı 2. döneminde Ankara ilinde rasgele seçilen iki devlet ortaokulunda 6. Sınıf düzeyinde hali hazırdaki şubelerden rastgele olarak deney ve kontrol grupları seçilmiş, yine bu süreçte nicel araştırma yöntemlerinden, yarı deneysel kontrol gruplu öntest-son test deneysel desen (Quasi Experimental Design) uygulanmıştır. Bu araştırmanın örneklemleri deney grubu 57 kişi, kontrol grubu 54 kişi olarak belirlenmiştir. Her iki gruba da öntest ve son test olarak“Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Akademik Başarı Testi”ile“Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Deney grubunu oluşturan öğrenci grubuna öntestler uygulanmış, çalışma kapsamında MEB' e ait olan www.eba.gov.tr web sitesindeki“Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler”ünitesine ait olan videoların izlenmesi sağlanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan öğrencilerle ise öncelikli olarak ön testler yapılmış, bu ünite için belirlemiş olduğu yıllık plandaki dört haftalık süre içerisinde bahsi geçen bölüm tamamlanmış ve bu grupla son testler uygulanmıştır. Her iki gruba da uygulanan ön test ve son testlerin veri analizleri istatistik yazılımları ile yapılmıştır. Testlerin normallik durumları incelenmiş ve parametrik analizler yapılmıştır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan katılımcıların ön test son test akademik başarı ve tutum puanlarının grup içi ve gruplar arası karşılaştırılması için bağımlı ve bağımsız gruplar t testi ile analizler yapılmıştır. Sonuçlar akademik başarı değişkeni açısından incelendiğinde hem deney grubu hem de kontrol gruplarında akademik başarı ön test ve son test puanlarında incelendiğinde her iki grupta da son test puanları lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Bu sonuç, her iki yöntemin de akademik başarıyı arttırdığını düşündürmektedir. Hangi grupta artışın daha fazla arttığını incelemek amacıyla deney ve kontrol grubu akademik başarı artışları ortalamaları analiz edilmiş olup, ortalama artışın deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir (x=12,44; p0,05), fakat ders başarı notunun tek başına bu katkıyı sağladığı tespit edilmiştir (F=19,709; p=0,000; p0,05).
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to examine the academic achievements and attitudes towards science of students through the implementation of the Flipped Classroom model of the“Regulatory and Control Systems”unit in the 6th-grade curriculum of middle schools. For this purpose, in the spring semester of the 2022-2023 academic year, experiment and control groups were selected from existing classes at two state middle schools randomly selected in Ankara province at the 6th-grade level, and during this process, a quasi-experimental pretest-posttest experimental design was implemented, one of the quantitative research methods. The samples of this research were determined as 57 students for the experimental group and 54 students for the control group. Pretests and post-tests of the“Regulatory and Control Systems academic achievement test”and“attitude scale towards science”were applied to both groups. Pre-tests were applied to the experimental group, and watching animated videos related to the“Regulatory and Control Systems”unit on the www.eba.gov.tr website belonging to the Ministry of National Education (MoNE) was requested within the scope of the study. Pre-tests and post-tests of both groups were applied as“Regulatory and Control Systems academic achievement test (RCSAAT)”and“attitude scale towards science (ASTS)”, and data analyses were conducted using statistical software programs. The normality of the tests was examined, and parametric analyses were performed. Dependent and independent group t-tests were conducted to compare intra-group and inter- group pretest and posttest academic achievement and attitude scores of the experiment and control groups. In addition, ANOVA and ANCOVA analyses were also conducted. When the results were examined in terms of the academic achievement variable; a significant difference in favor of post-test scores was found in both experimental and control groups when pre-test and post-test scores of academic achievement were examined in both groups. This result suggests that both methods increase academic achievement. To examine in which group the increase is significantly greater, the mean increases in academic achievement of the experimental and control groups were analyzed, and it was found that the mean increase in the experimental group created a more significant difference compared to the control group (x=12.44, p0.05), but the course grade alone contributed to this increase (F=19.709 p=0.000 p0.05).