KYK yurt yemekhanelerinde termal konfor düzeylerinin incelenmesi - Yozgat ili
Investigation of thermal comfort levels in KYK dormitory refectories – Yozgat province
- Tez No: 897890
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER ÖZEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Sağlığı, Public Health
 - Anahtar Kelimeler: Termal Konfor, Sağlık, Performans, Nem, Hava Akım Hızı, Isı Stresi, Yurt, Yemekhane, Thermal Comfort, Health, Performance, Humidity, Airflow, Heat Stress, Dormitory, Cafeteria
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, Yozgat geneli yurt yemekhanelerinde çalışma ve yemek yenme ortamlarının, yemekhane çalışanları ve bu kuruluşlara gelen öğrencilerin sağlığını kötü yönde etkileyen termal konfor düzeylerini inceleyerek çalışma ortamlarının tasarımını güçlendirmektir. Termal konfor düzeyleri insan sağlığını ve çalışma performansını doğrudan etkilemektedir aynı zamanda termal konfor düzeyinin fazla veya eksik olması çalışanın ve ortamda bulunan kişilerin performansını doğrudan etkilemektedir. İdeal çalışma ortamındaki sıcaklık belirli bir standartla sınırlı değildir ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Genellikle 20-24°C aralığı çalışanların çoğunluğu için kabul edilebilir bir aralıktır. Araştırmanın deneysel çalışma sahası Yozgat il sınırları içerisinde bulunan ve faaliyetlerine devam eden 5 adet yurt işletmesinde termal konfor seviyesinin incelenmesi için ölçümler sabah ve akşam olmak üzere gerçekleştirilmiştir. Termal konfor seviyesi belirleme cihazı ile ortam ölçümü gerçekleştirilmiştir. Bu ölçümler TS EN ISO 7243 Isıl ortam ergonomisi WBGT indeksi kullanılarak ısı stresinin değerlendirilmesi standardına göre analiz edilmiştir. WBGT analizleri 1 saatlik ölçüm süreleriyle, 3 farklı zamanda sabah ve akşam olmak üzere gerçekleştirilmiştir. Ölçümler ısı stresinin en yoğun olduğu sürelerde alınmıştır. WBGT indis ölçümlerinde ısıya maruz kalanların abdomen (karın) bölgesine yakın yüksekliklerden ölçümler alınmıştır. Tespit edilen ölçüm sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, tüm yurt yemekhaneleri için ortam koşullarının, termal konfor şartlarını sağlamadığı gözlenmiştir. Ortamda bulunan kişilerin olumsuz etkilendiği görülmüştür. Yurt yemekhanelerine iklimlendirme sistemleri kurulması, düzenli aralıklarla termal konfor ölçümleri alınması ve personellerin bilinçlendirmek için eğitimlerin verilmesi insanların verimliliğini artırabilir, sağlığını koruyabilir ve genel yaşam kalitesini iyileştirebilir bu nedenle termal konfor şartlarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. 2024 , xiii + 77 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to enhance the design of work and dining environments in dormitory cafeterias across Yozgat, by examining the thermal comfort levels that negatively impact the health of cafeteria staff and students. Thermal comfort levels directly affect human health and work performance, and deviations from optimal thermal comfort can directly impact the performance of workers and individuals present in the environment. The ideal temperature for a working environment is not strictly defined by a single standard but depends on various factors. Generally, a range of 20-24°C is considered acceptable for most workers. The experimental study was conducted at five active dormitory facilities within Yozgat province. Measurements were taken in the morning and evening to assess thermal comfort levels. Measurements were conducted using a thermal comfort level determination device and analyzed according to the TS EN ISO 7243 Heat Stress Evaluation Standard using the WBGT index. WBGT analyses were carried out during periods of high heat stress, with measurements taken at three different times, both morning and evening, for one-hour durations. Measurements were taken from heights near the abdomen of individuals exposed to heat. When evaluating the results, it was observed that none of the cafeteria environments met the thermal comfort conditions. It was found that individuals in these environments were negatively affected. Installing climate control systems in dormitory cafeterias, taking regular thermal comfort measurements, and providing training to raise staff awareness can enhance productivity, protect health, and improve overall quality of life, making the provision of thermal comfort conditions critically important. 2024 , xiii + 77 Pages