Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlıkları, ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumları ve öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algıları arasındaki ilişki
Correlation between teacher candidates assessment and evaluation literacy, attitudes and perceptions of self-efficacy for the teaching profession
  1. Tez No: 899092
  2. Yazar: MERYEM AYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ölçme ve değerlendirme okuryazarlığı, ölçme ve değerlendirme tutumu, öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algıları, measurement and evaluation literacy, measurement and evaluation attitudes, self-efficacy perceptions towards the teaching profession
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlıkları, ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumları ve öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden“ilişkisel tarama”deseni kullanılmıştır. İlişkisel tarama birden fazla değişken arasındaki ilişkiyi ve dereceyi tanımlamayı amaçlamaktadır. Bulgular: Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlıkları düşük düzeyde bulunmuştur. Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirmeye yönelik genel olarak olumlu bir tutuma sahip oldukları gözlemlenmiştir. Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algılarının genel olarak yüksek olduğu saptanmıştır. Öğretmen Adaylarının Ölçme ve Değerlendirme Tutumları ile okuryazarlık düzeyleri arasında güçlü ve pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlıkları ile öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algıları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarının ile öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algıları arasında güçlü ve pozitif ilişkiler bulunmaktadır. Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme ilgisi, ölçme ve değerlendirmeye yönelik duyuşsal yönelimleri, ölçme ve değerlendirme dersine yönelik tutumları ve genel olarak ölçme ve değerlendirme tutumlarının okuryazarlık düzeylerini önemli ölçüde etkilediği gözlemlenmiştir. Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlıklarının, öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algılarını güçlü bir şekilde yordadığı gözlemlenmiştir. Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme tutumlarının, öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algılarını önemli ölçüde yordadığı gözlemlenmiştir. Sonuçlar: öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlıkları, öğretmenlik mesleğine yönelik öz yeterlik algılarını güçlü bir şekilde yordamakta ve bu alanlardaki tutumları da önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bulgular, öğretmen eğitim programlarının ölçme ve değerlendirme konularına daha fazla odaklanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the correlation between teacher candidates' measurement and evaluation literacy, attitudes, and self-efficacy perceptions towards the teaching profession. Method: In this research, the“relational survey”pattern, one of the quantitative research methods, will be used. Correlational screening aims to identify the relationship and degree between more than one variable. Findings:The teacher candidates' measurement and evaluation literacy was found to be at a low level.It was observed that the teacher candidates had a generally positive attitude towards measurement and evaluation.It was determined that the teacher candidates' self-efficacy perceptions towards the teaching profession were generally high.A strong and positive significant relationship was found between the teacher candidates' measurement and evaluation attitudes and their literacy levels. There was a positive significant relationship between the teacher candidates' measurement and evaluation literacy and their self-efficacy perceptions towards the teaching profession. There were strong and positive relationships between the teacher candidates' attitudes towards measurement and evaluation and their self-efficacy perceptions towards the teaching profession. It was observed that the teacher candidates' measurement and evaluation interest, affective orientations towards measurement and evaluation, their attitudes towards the measurement and evaluation course and their measurement and evaluation attitudes in general significantly affected their literacy levels.It was observed that the teacher candidates' measurement and evaluation literacy strongly predicted their self-efficacy perceptions towards the teaching profession. It has been observed that teacher candidates' attitudes towards measurement and evaluation significantly predict their self-efficacy perceptions towards the teaching profession. Conclusions: The measurement and evaluation literacy of teacher candidates strongly predicted their self-efficacy perceptions regarding the teaching profession, and their attitudes in this area also significantly affected their professional self-efficacy. These findings highlight the need for teacher education programs to place greater emphasis on measurement and evaluation topics.