Nitrofenollerin katalitik hidrojenasyonu için perovskit yapılı yeni bir oksit bileşiğinin sentezi ve ileri karakterizasyonu
Synthesis and advanced characterization of a novel perovskite structured oxide compound for the catalytic hydrogenation of nitrophenols
- Tez No: 899582
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrojenasyon, Katalizör, Nitrofenol, Perovskit, Su kirliliği, Catalyst, Hydrogenation, Nitrophenol, Perovskite, Water pollution
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında öncelikle son yıllarda oldukça popüler bir malzeme sınıfı olarak öne çıkan Cs-Sb tabanlı ve perovskit yapılı bileşikler sınıfına giren yeni bir metal oksit bileşiği (CsSbO3) sentezlenmiş ve yapısal/morfolojik tekniklerle karakterize edilmiştir. Ardından sulu ortamda, NaBH4 varlığında 2-nitrofenol, 4-nitrofenol, 2,4-dinitrofenol ve 2,4,6-trinitrofenol gibi aromatik nitrofenol bileşiklerinin aminofenollere katalitik hidrojenasyonundaki performansları araştırılmıştır. Hazırlanmış CsSbO3 parçacıkları; XRD (X-Işınları Kırınımı), XPS (X-Işınları Fotoelektron Spektroskopisi), TEM (Geçirimli Elektron Mikroskopu), HR-TEM (Yüksek Çözünürlüklü Geçirimli Elektron Mikroskobu), SEM (Taramalı Elektron Mikroskopu) ve SEM-Elementel Haritalama teknikleri kullanılarak tanımlanmıştır. Nitrofenollerin aminofenollere katalitik hidrojenasyonu tepkimeleri oda koşullarında UV-vis 3600 spektrofotometre kullanılarak izlenmiştir. Hazırlanan CsSbO3 parçacıklarının nitrofenolerin aminofenollere katalitik hidrojenasyonu tepkimelerindeki tekrar kullanılabilirlik performansları da incelendikten sonra farklı sıcaklıklarda katalitik tepkimeler gerçekleştirilerek her bir nitrofenol türevi için aktivasyon parametreleri (Ea: Aktivasyon Enerjisi; ΔH*: Aktivasyon Entalpisi; ΔS*: Aktivasyon Entropisi) hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis study, a new metal oxide compound (CsSbO3), which falls into the category of Cs-Sb based and perovskite structured compounds that have become quite popular in recent years, was synthesized and characterized using structural/morphological techniques. Subsequently, the performance of these compounds in the catalytic hydrogenation of aromatic nitrophenol compounds such as 2-nitrophenol, 4-nitrophenol, 2,4-dinitrophenol, and 2,4,6-trinitrophenol to aminophenols in aqueous media in the presence of NaBH4 was investigated. The prepared CsSbO3 particles were characterized using techniques such as XRD (X-Ray Diffraction), XPS (X-Ray Photoelectron Spectroscopy), TEM (Transmission Electron Microscopy), HR-TEM (High-Resolution Transmission Electron Microscopy), SEM (Scanning Electron Microscopy), and SEM-Elemental Mapping. The catalytic hydrogenation reactions of nitrophenols to aminophenols were monitored under room conditions using a UV-vis 3600 spectrophotometer. After examining the reusability performance of the prepared CsSbO3 particles in the catalytic hydrogenation reactions of nitrophenols to aminophenols, catalytic reactions were conducted at different temperatures to calculate the activation parameters (Ea: Activation Energy; ΔH*: Activation Enthalpy; ΔS*: Activation Entropy) for each nitrophenol derivative.