Medean m'others: Archetypal mother and female immigrant experience on American stage
Medea/öteki anneler: Amerikan sahnesinde anne arketipi ve kadın göçmen deneyimi
- Tez No: 900256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM ERSÖZ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arketipler, Mitoloji, Ana Tanrıça, Medea, Euripides, Göçmen Deneyimi, Amerikan Tiyatrosu, Archetypes, Mythology, Mother/Goddess, Medea, Euripides, Immigrant Experience, American Theatre
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Medea efsanesi, sevgilisi Jason için topraklarından vazgeçen ve yabancı olmayı seçen Euripides'in Medea'sı çocuk öldürme eylemini gerçekleştirdiğinde arketipsel bir edebi gelenek haline geldi. Çağlar boyunca, bu efsane çeşitli edebi eserlerde dönüştürülmüş ve yeniden üretilmiştir, çünkü Euripides'in Medea'ya atfettiği karmaşık özelliklerden kaynaklanan ikili doğası onu, sunduğu nimetler için ibadet edilmesinin yanı sıra yıkıcı tarafından korkulan Ana Tanrıça arketipiyle ilişkilendirir. Medea'nın bir yabancı olarak deneyimi evrensel bir konudur, zira o iki kat acı çekmektedir; bir yabancı olmasının yanı sıra ataerkil baskı altında yaşayan bir kadındır. Amerikan Tiyatrosu Medea mitinin uyarlamalarının ve yeniden üretimlerinin en yaygın olduğu alanlardan biridir. Bu popülerliğin ana nedeni Amerikan kültüründeki çelişkiler ve ikilemlerdir; çünkü vazgeçilmez eşitlikçi yaşam, özgürlük ve mutluluk arayışı ilkeleri üzerine kurulmuş bir ülke olarak ABD, bu fırsatları çoğunlukla Avrupa kökenli beyaz bireyler için geçerli kılmaktadır. Meksikalı Amerikalı Cherríe Moraga'nın The Hungry Woman: A Mexican Medea (1995), Afrikalı Amerikalı Silas Jones'un American Medea (1995) ve Asya ve Amerika kökenli Velina Hasu Houston'nun Kokoro (“True Heart”) (1994) isimli oyunları, Medea anlatısını ABD'deki göçmen ve özellikle göçmen kadın deneyimini sahnelemek üzere uyarlanan oyunlara örnektir. Bu tez Moraga, Jones ve Houston'nun Medea karakterlerini yabancı bir ülkede var olmanın nasıl bir deneyim olduğuna dair karakteristik girdilerine ve köklerinin farklı kültürel spektrumlarının sağladığı benzersiz bakış açıları içinde anne kadınlar ve yabancılar olarak deneyimlerine odaklanarak karşılaştırmalı olarak incelemektedir.
Özet (Çeviri)
The myth of Medea has become an archetypal literary tradition when Euripides' Medea, who gives up her land for her lover Jason and chooses to be an outsider, commits the act of infanticide. Through the ages, this myth has been transformed and reproduced in various literary works, because Medea's dual nature, arising from the complex characteristics that Euripides attributes to her, associates her with the Mother Goddess archetype, who is not only worshiped for the blessings she offers but also feared for her destructive side as well. Medea's experience as an outsider is a universal issue since she suffers twice; besides being a foreigner, she is a woman who lives under patriarchal oppression. American Theater is one of the areas where the adaptations and reproductions of the Medea myth are most common. The main reason for such popularity is the contradictions and dichotomies in American culture because as a country that is founded on inalienable equalitarian principles of life, liberty, and pursuit of happiness, the U.S. validates these opportunities mostly for the European descendant white individuals. The plays, The Hungry Woman: A Mexican Medea (1995) by Mexican American (Chicanx) Cherríe Moraga, American Medea (1995) by African American Silas Jones, and Kokoro (“True Heart”) (1994) by Amerasian Velina Hasu Houston adopt Medea myth to present the immigrant and especially the female immigrant experience in the USA. This thesis comparatively examines Moraga's, Jones', and Houston's Medean characters by focusing on their characteristic inputs of what it is like to exist in a foreign land, and their experiences as mothers and outsiders within these playwrights' unique perspectives that are provided by the different cultural spectrums of their roots.