Osmanlı Devleti'nde Hüsn-i hat eğitimi (1299-1923)
Calligraphy education In the Ottaman Empire (1299-1923)
  1. Tez No: 901156
  2. Yazar: ZÜLEYHA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, eğitim, müfredat, hüsn-i hat, hattat, meşk, Ottoman, education, curriculum, hüsn-i calligraphy, calligrapher, meşk
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZ OSMANLI DEVLETİ'NDE HÜSN-İ HAT EĞİTİMİ (1299-1923) Züleyha ÖZTÜRK Hat sanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nda hattatlar tarafından titizlikle korunmuş ve geliştirilmiştir. Hattatların bire bir verdikleri eğitimin yanında, saray mektepleri, sıbyan mektepleri ve medreseler gibi geleneksel eğitim biçimlerine sahip eğitim kurumlarında hat eğitimi verilmiştir. XVIII. yüzyılda ilk olarak askerî eğitim alanında başlayan, ardından sivil eğitimde yaygınlaşan okullarda da hat sanatı öğretimi yeni metotlarla devam ettirilmiştir. Batı tarzı eğitimi benimseyen bu kurumlar arasında iptidâî, rüşdî ve idâdî okulları gibi orta dereceli okulların yanı sıra Dârülmuallimîn ve Darülmuallimât gibi yüksek öğretim kurumları da bulunmaktadır. Bu çalışmada, tüm kurumlardaki hüsn-i hat eğitiminin süresi, yazı hocaları, eğitimin amacı, öğretim yöntemleri araştırılmıştır. Araştırmada Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar tüm eğitim kurumları incelenmiştir. Askeri okullara kısaca değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CALLIGRAPHY EDUCATION IN THE OTTOMAN EMPIRE (1299-1923) Züleyha ÖZTÜRK The art of calligraphy was meticulously preserved and developed by calligraphers in the Ottoman Empire. In addition to the one-on-one training provided by calligraphers, calligraphy education was provided in educational institutions with traditional forms of education such as palace schools, sıbyan schools and madrasahs. In the eighteenth century, the teaching of calligraphy was continued with new methods in schools, which first started in the field of military education and then became widespread in civilian education. These institutions, which adopted Western-style education, included secondary schools such as iptidâî, rüşdî and idâdî schools as well as higher education institutions such as Dârülmuallimîn and Darülmuallimât. In this study, the duration of khusn-i calligraphy education in all institutions, writing teachers, the purpose of education, and teaching methods were investigated. In the research, all educational institutions from the establishment of the Ottoman Empire to the establishment of the Republic of Turkey were examined. Military schools were briefly mentioned.