Finance system of the future: The lmpact ofthe fintech applications on the traditional boncing model and competities anventage
Geleceğin finans sistemi: Fintech uygulamalarının geleneksel bankacılık modeline etkisi ve rekabet üstünlüğü
- Tez No: 901169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZYEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Fintech, Geleneksel Bankacılık Modeli, Rekabet Avantajı, İnovasyon, Dijital Dönüşüm, Bozulma, Blockchain, Yapay Zeka, Mobil Ödemeler, Finansal Teknoloji, Fintech, Traditional Banking Model, Competitive Advantage, Innovation, Digital Transformation, Disruption, Blockchain, Artificial Intelligence, Mobile Payments, Financial Technology
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Finans endüstrisi, finansal teknoloji (fintech) uygulamalarının hızlı evrimi tarafından yönlendirilen dönüştürücü bir değişim geçiriyor. Bu çalışmada, fintech'in geleneksel bankacılık modeli üzerindeki derin etkisini ve geleceğin finans sistemindeki rekabet avantajı üzerindeki etkilerini araştırıyoruz. Kapsamlı bir literatür taraması yoluyla, fintech ve geleneksel bankacılık modellerinin evrimini araştırıyor, teorik çerçeveleri inceliyor ve devam eden bozulma hakkında fikir edinmek için önceki çalışmaları analiz ediyoruz. Kilit odak alanları arasında blockchain teknolojisi, yapay zeka ve mobil ödemeler gibi fintech'in temel bileşenlerini ve bunların finans endüstrisinde inovasyonu yönlendirmedeki rollerini anlamak yer alıyor. Eski sistemler, düzenleyici kısıtlamalar ve değişen müşteri tercihleri de dahil olmak üzere geleneksel bankaların fintech devrimine uyum sağlamada karşılaştığı zorlukları inceliyoruz. Ayrıca, fintech çözümlerinden yararlanmak ve dijital çağda rekabet gücünü korumak için geleneksel bankaların benimsediği stratejileri araştırıyoruz. Revolut, Ant Group (eski adıyla Ant Financial) gibi önde gelen fintech şirketleri ve JP Morgan Chase & Co. gibi yerleşik finans kurumları da dahil olmak üzere bir dizi vaka çalışmasıyla., başarılı adaptasyon ve inovasyonun gerçek dünyadaki örneklerini analiz ediyoruz. Bu vaka çalışmaları, endüstri liderlerinin gelişen manzarada gezinmek ve ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmak için kullandıkları stratejiler hakkında değerli bilgiler sağlar. İleriye baktığımızda, fintech'in finans endüstrisi için gelecekteki beklentilerini ve etkilerini tartışıyoruz. Fintech inovasyonunun gelecekteki gidişatı için tahminler sunuyor, olası aksaklıkları ve fırsatları belirliyor ve geleneksel bankaların fintech çağında gelişmesi için önerilerde bulunuyoruz. Sonuç olarak, bu çalışma fintech'in geleceğin finans sistemi üzerindeki dönüştürücü etkisinin daha derin bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmayı ve endüstri paydaşları için eyleme geçirilebilir içgörüler sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The finance industry is undergoing a transformative shift propelled by the rapid evolution of financial technology (fintech) applications. In this study, we investigate the profound impact of fintech on the traditional banking model and its implications for competitive advantage in the finance system of the future. Through an extensive literature review, we explore the evolution of fintech and traditional banking models, examine theoretical frameworks, and analyse previous studies to gain insights into the ongoing disruption. Key areas of focus include understanding the core components of fintech, such as blockchain technology, artificial intelligence, and mobile payments, and their role in driving innovation within the finance industry. We delve into the challenges faced by traditional banks in adapting to the fintech revolution, including legacy systems, regulatory constraints, and changing customer preferences. Furthermore, we explore the strategies adopted by traditional banks to leverage fintech solutions and maintain competitiveness in the digital age. Through a series of case studies, including prominent fintech companies like Revolut, Ant Group (formerly Ant Financial), and established financial institutions like JP Morgan Chase & Co., we analyse real-world examples of successful adaptation and innovation. These case studies provide valuable insights into the strategies employed by industry leaders to navigate the evolving landscape and capitalize on emerging opportunities. Looking ahead, we discuss the future prospects and implications of fintech for the finance industry. We offer predictions for the future trajectory of fintech innovation, identify potential disruptions and opportunities, and provide recommendations for traditional banks to thrive in the fintech era. Ultimately, this study aims to contribute to a deeper understanding of the transformative impact of fintech on the finance system of the future and provide actionable insights for industry stakeholders.