Toplumsal cinsiyet bağlamında yerel basında kadın gazeteciler: Çanakkale örneği
Women journalists in local press in context of gender: The case of Çanakkale
  1. Tez No: 901309
  2. Yazar: SEVİ GÖZAY UĞURLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN ÖZLEM ILGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın, Gazeteci, Basın, Yerel Basın, Çanakkale, Gender, Woman, Journalist, Press, Local Press, Çanakkale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kadınların, Türkiye'deki basın kuruluşlarında etkin bir şekilde yer almaları nispeten yakın bir geçmişe aittir. Cinsiyeti nedeniyle ikincillik sıfatı ile topluma karışan kadın, ağırlıklı olarak eril kodlarla özdeşleşen basında var olmak için mücadele vermektedir. Yerel basının etki gücü, ekonomik kapasitesi ve coğrafik özellikleri nedeniyle kendine has dinamikleri bulunmaktadır. Çoğu zaman kaynak ve imkan sıkıntısı yaşanan yerel basında çalışmanın zorluklarının yanına bir de kadın olmak eklenince tartışmalara açık bir tablo ile karşılaşılmaktadır. Ataerkil kodların, yerel düzlemde daha belirgin olduğu aşikardır. Bu çalışma, Çanakkale yerel basınında görev alan kadınları odağına almış ve onların yaşadığı zorlukları tespit etmeye çalışmıştır. Çalışma kapsamında; Çanakkale yerel basınında çalışan veya çalışmış olan 28 kadın gazeteci ile yarı yapılandırılmış sorular ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda kadın gazeteciler arasında cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayan katılımcılar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu ayrımcılıklar; meslektaşları, işverenleri veya mesleği gereği görüştükleri kişiler tarafından yapılmıştır. Ayrıca kadın gazeteciler; uygunsuz ilişkide bulunmak için ısrar etme, çalışırken gelen iş dışı görüşme teklifi, fiziksel temas, söz ya da jest ve mimikler yoluyla yapılan tacizlere maruz kalmaktadır. Araştırma çıktılarında; yerel basında her türden kıdeme ve cinsiyete sahip olan çalışanlara düşük maaş politikası uygulandığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılardan alınan cevaplar ışığında yerel basında yaşanan sorunlar tespit edilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Öte yandan çalışmada, yerel basının dijitalleştiği gerçeği de göz ardı edilmeyerek, gazetecilikteki yeni gelişmelere ilişkin değerlendirmelere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The active involvement of women in press organizations in Turkey is a relatively recent development. Women, who are often regarded as secondary due to their gender, struggle to exist in the media environment that is predominantly defined by masculine codes. The local press, due to its influence, economic capacity, and geographic characteristics, has unique dynamics. When the challenges of working in the local press—which often lacks resources and opportunities—are compounded by being a woman, a situation open to various discussions arises. It is evident that patriarchal codes are more pronounced at the local level. This study focuses on women working in the local press in Çanakkale and aims to identify the difficulties they face. Within the scope of the study, in-depth interviews were conducted with 28 female journalists who are currently or have previously been employed in the local press in Çanakkale, using semi-structured questions. The findings of the research revealed that some female journalists experienced discrimination due to their gender. These discriminations were perpetrated by colleagues, employers, or individuals they interacted with as part of their profession. Moreover, female journalists reported experiencing harassment in the form of persistent requests for inappropriate relationships, unsolicited non-work-related meeting proposals while working, physical contact, or verbal and non-verbal cues. The study also found that a low-wage policy is applied to all employees, regardless of their seniority or gender, in the local press. Based on the responses gathered from participants, the problems faced in the local press were identified, and potential solutions were proposed. Furthermore, the study did not overlook the fact that the local press is undergoing digital transformation and included evaluations related to new developments in journalism.