Siyasal yönetim ve kent kültürü: İstanbul araştırması
Political governance and urban culture: Istanbul research
- Tez No: 901869
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NİLÜFER GÖKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Administration, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Yönetim, İdeoloji, Kültür Politikaları, Yerel Yönetimler, Belediyeler, Political Governance, Ideology, Culture Policies, Local Governments, Municipalities
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Siyasal yönetim, ideolojilerin yön verdiği ve toplumun kültür faaliyetleri ile iletişim içinde olan bir olgudur. Bu yüzden iktidar olan siyasi yönetim, toplumda ideolojilerini uygularken kültürel unsurlarla nasıl bir denge kuracağını da belirlemektedir. Bu noktadan hareketle araştırmanın temel amacı İstanbul'daki ilçe belediyeleri tarafından gerçekleştirilen kültürel ve sanatsal etkinliklerinin, bu belediyelerin siyasi ideolojileri ve yönetim yapılarıyla nasıl şekillendiğini ve kent kültürüyle nasıl bir etkileşim içinde olduğunu ortaya koymaktır. Bu kapsamda yerel yönetimlerin 2022 yılında gerçekleştirmiş oldukları kültür sanat etkinlikleri üzerinden siyasal yönetim politikalarının kent kültürüne yansımaları incelenmiştir. İstanbul'daki 39 ilçe belediyesi arasından evreni temsil yeteneğine sahip 8 ilçe belediyesi örneklem alınmıştır. Seçilen belediyeler Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetiminde olan Üsküdar, Ümraniye, Fatih ve Bahçelievler Belediyesi; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetiminde olan Kadıköy, Maltepe, Beylikdüzü ve Küçükçekmece Belediyeleridir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden ''İçerik Analizi“ ve ''Mülakat”teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında, araştırma kapsamında ele alınan belediyelerin düzenlediği, kültür ve sanat etkinliklerinin türleri, ideolojileri ve hedef kitleleri incelenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında ise, ilçe belediyelerinin kültür ve sanat müdürleri ile yarı yapılandırılmış sorularla mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın birinci kısmında sayısal olarak ortaya konan verilerin, araştırmanın ikinci kısmındaki mülakatlar yoluyla, nedenleri ve karar alma süreçlerindeki motivasyonları saptanmaya çalışılmıştır. Görüşmeler Ocak 2023-Nisan 2023 tarihleri arasında yapılmış ve görüşme sonucunda elde edilen veriler Maxqda 2022 programı aracılığıyla bulgulara dönüştürülmüştür. Araştırmada, AKP ve CHP'nin siyasi ve ideolojik yapılarının, belediyeleri tarafından düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlere de yansıdığı bulgusuna ulaşılmıştır. AKP'li belediyeler muhafazakâr ve dini temalı etkinliklere daha fazla ağırlık verirken, CHP'li belediyeler modern sanat dallarına odaklanmaktadır. Belediyelerin bu etkinliklere konuşmacı ve sanatçı olarak kimleri davet edeceğini belirleyen en önemli kriterlerden biri de parti ideolojisi ve belediye geleneğidir. Sonuçlar, yerel yönetimlerin ideolojik ve siyasi duruşlarının sosyal ve kültürel faaliyetlerin şekillenmesinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Yerel yönetimler, kültürel ve sanatsal politikalarında çeşitliliğe ağırlık vererek daha kapsayıcı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Political governance, guided by ideologies and in communication with the cultural activities of society, is a phenomenon. Thus, the political authority in power determines how to balance its ideologies with cultural elements while implementing them in society. The primary aim of this research is to reveal how the cultural and artistic events conducted by the district municipalities in Istanbul are shaped by their political ideologies and administrative structures, and how they interact with urban culture. In this context, the reflections of political governance policies on urban culture through the cultural and artistic events carried out by local governments in 2022 have been examined. Among Istanbul's 39 district municipalities, 8 municipalities, capable of representing the universe, were sampled. The selected municipalities are Üsküdar, Ümraniye, Fatih, and Bahçelievler municipalities under the Justice and Development Party (AKP) administration; and Kadıköy, Maltepe, Beylikdüzü, and Küçükçekmece municipalities under the Republican People's Party (CHP) administration. The research was conducted using qualitative research methods, namely 'content analysis technique' and 'interview technique'. In the first phase of the research, the types, ideologies, and target audiences of the cultural and artistic events organized by the municipalities under study were examined. In the second phase, interviews were conducted with the cultural and art directors of the district municipalities using semi-structured questions. The reasons and motivations in the decision-making processes were explored through interviews, building on the quantitative data presented in the first part of the research. The interviews were conducted between January 2023 and April 2023, and the data obtained as a result of the interviews were transformed into findings through the Maxqda 2022 program. The research found that the political and ideological structures of the AKP and CHP are also reflected in the social and cultural activities organized by the municipalities. While AKP municipalities place more emphasis on conservative and religious-themed events, CHP municipalities focus on modern art forms. One of the most important criteria that determines who municipalities will invite to these events as speakers and artists is party ideology and municipal tradition. The results show that the ideological and political stance of local governments is of critical importance in shaping social and cultural activities. Local governments should emphasize diversity in their cultural and artistic policies to be more inclusive.