İki farklı sabit retainer telinin stabilite ve periodontal sağlık açısından karşılaştırılması
A comparison of two different fixed retainer wires in terms of stability and periodontal health
  1. Tez No: 903609
  2. Yazar: HAZAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAMİR MERİÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibula anterior, periodontal dokular, relaps, stabilite, Mandibular anterior, periodontal tissues, relapse, stability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, farklı sabit pekiştirme apareylerini; relapsın daha çok görüldüğü mandibula anterior bölgede stabilite ve periodontal dokular üzerindeki etkisi açısından karşılaştırmak ve literatüre katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma için Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavi görmüş toplamda 40 bireye aynı hekim tarafından 0,0215 inç çok sarımlı paslanmaz çelik pekiştirme teli (G&H Orthodontics, Franklin, ABD) (20 kişi) ve 0,0195 inç çok sarımlı dead soft pekiştirme teli (Ormco, 1332 South Lone Hill Avenue, Glendora, CA) (20 kişi) uygulanmıştır. Bireyler gruplara randomizasyonla seçilmiştir. Stabilite karşılaştırmaları için bireylerden tedavi öncesi (T0), tedavi bitimi (T1), tedavi bitiminden 3 ay sonra (T2), tedavi bitimden 6 ay sonra (T3) ve tedavi bitimden 1 yıl sonra (T4) olacak şekilde alçı model kayıtları alınmıştır. Alınan kayıtlardan interkanin mesafe, Little Çapraşıklık İndeksi, ark uzunluğu ölçümleri yapılmıştır. Model ölçümleri Orthomodel programında dijital olarak aynı hekim tarafından yapılmıştır. Periodontal değerlendirme için ölçümler pekiştirme aşamasındaki kontrol seanslarında (T1, T2, T3, T4) rutin muayenede yapılmıştır. Gingival indeks, plak indeksi, cep derinliği, sondlamada kanama varlığı ve retainer üstünde plak indeksi skorları ölçülmüş ve skorlar kaydedilmiştir. İki retainer grubunun periodontal dokular üzerindeki etkisi incelendiğinde, olumsuz bir etki gözlemlenmemiş ve kendi oral hijyenini idame ettirebilen bireylerde kullanımlarında bir sakınca görülmemiştir. Stabilite konusunda, mandibular ark düzensizliğinin bir yıllık değişiminde 0,0195 inç dead soft retainer grubunda istatistiksel olarak daha fazla relaps görülmüştür. Klinik olarak ve hasta memnuniyeti açısından belirgin bir fark görülmese de stabilite konusunda karşılaştırmalı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the effects of different fixed retention appliances on stability and periodontal tissues, particularly in the mandibular anterior region, where the relapse is more commonly observed, and to contribute to the literature. A total of 40 individuals who received treatment at the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Trakya University were included in this study. Two types of retainers were applied by the same clinician: 0.0215-inch multistrand stainless steel retainer wire (G&H Orthodontics, Franklin, ABD) (20 individuals) and 0.0195-inch multistrand dead soft retainer wire (Respond;Ormco, 1332 South Lone Hill Avenue, Glendora, CA) (20 individuals). The individuals were randomly assigned to groups. To compare stability, plaster model records were obtained from the individuals at five time points: before treatment (T0), at the end of treatment (T1), three months post-treatment (T2), six months post-treatment (T3), and one year post-treatment (T4). Measurements of intercanine distance, Little's irregularity index, and arch length were taken from these records. The model measurements were digitally performed by the same clinician using the Orthomodel software. For periodontal evaluation, measurements were taken during routine examinations at retention phase control sessions (T1, T2, T3, T4). Gingival index, plaque index, pocket depth, bleeding on probing, and plaque index scores on the retainer were recorded. When examining the effects of the two retainer groups on periodontal tissues, no adverse effects were observed, and the use of retainers was found to be safe in individuals who could maintain their own oral hygiene. In terms of stability, a statistically significant higher relapse was observed in the 0.0195-inch dead soft retainer group over the one-year period regarding mandibular arch irregularity. Although no significant differences were observed clinically or in terms of patient satisfaction, further comparative studies on stability are needed.