Basketbol antrenmanlarında retro hareketlerinin kullanılmasının farklı denge ölçüm parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the Effects of Using Retro Movements in Basketball Practices on Different Balance Measurement Parameters
- Tez No: 904252
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL DEMİR, PROF. DR. MANOLYA AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Beceri, Denge, Retro Hareketler, Spor, Balance, Basketball, Retro Moves, Skill, Sports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma 12-14 yaş basketbol sporcularında retro hareketler antrenmanlarının farklı denge ölçüm parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlamıştır. Çalışmada 80 gönüllü sporcu deney ve kontrol grubu olarak 2'ye ayrılmıştır. Analiz yöntemi olarak; iki grubun tekrarlanan ölçümleri ve grupların arasındaki farkın incelenmesi nedeniyle karışık ölçümlerde ANOVA tercih edilmiştir. Bulgulara göre deney grubunun ortalama yaşları 13.00, boyları 165,08 cm ve vücut ağırlığı 61,80 kg'dır. Kontrol grubunun yaş ortalaması 13.05, boyları 167,38 cm ve vücut ağırlığı 59,88 kg olarak görülmüştür. Çalışmada YDT, SDT ve GDT ön ve son test ölçümleri alınmıştır. Katılımcıların denge ölçümlerinin grup içi YDT, SDT ve GDT'lerinin son test değerleri ön test değerlerine göre anlamlı düzeyde yükselmiştir. Gruplar arası analiz edildiğinde YDT, SDT ve GDT sonuçlarında deney grubunun değerlerinin kontrol grubu değerlerinden anlamlı yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda yer alan her iki cinsiyetin grup içi denge ölçümlerinde son test değerleri ön test değerlerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyete göre gruplar arasında YDT sol posterior medial değişkeninde kadılar erkeklerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Geriye dengeleme 6 cm değişkeninde erkekler kadınlardan anlamlı düzeyde yüksek performans göstermişlerdir. Diğer parametrelerde anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak; retro hareketler antrenmanlarının denge becerisini geliştirdiği tespit edilmiştir. Retro hareketler programlarının dinamik ve statik denge çalışmalarına uygun olduğu öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the effects of retro movements training on different balance measurement parameters in 12-14 year old basketball athletes. In the study, 80 volunteer athletes were divided into two groups: experimental and control groups. As analysis method; ANOVA was preferred in mixed measures due to repeated measurements of two groups and examination of the difference between the groups. According to the findings, the average age of the experimental group is 13.00 years old, their height is 165.08 cm and their body weight is 61.80 kg. The average age of the control group was 13.05, their height was 167.38 cm and their body weight was 59.88 kg. In the study, pre- and post-test measurements of YDT, SDT and GDT were taken. The post-test values of the participants' balance measurements within the group, YST, SDT and GDT, increased significantly compared to the pre-test values. When analyzed between groups, the values of the experimental group were found to be significantly higher than the values of the control group in the YDT, SDT and GDT results. It was observed that the post-test values in intra-group balance measurements of both genders in our study were significantly higher than the pre-test values. Among the groups according to gender, females were found to be significantly higher than males in the YDT left posterior medial variable. Men showed significantly higher performance than women in the backward balancing 6 cm variable. It was observed that there was no significant difference in other parameters. In conclusion; It has been determined that retro movements training improves balance skills. It is predicted that retro movements programs are suitable for dynamic and static balance exercises.