Effects of gamification on vocabulary acquisition and motivation in foreign language learning for young learners
Oyunlaştırılmış oyun temellı̇ öğretı̇m yoluyla çocuk öğrencı̇lere yabancı dil öğretı̇mı̇nı̇n kelı̇me öğrenme ve motivasyona etkı̇sı̇
  1. Tez No: 904697
  2. Yazar: ALEYNA ERBEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, Oyun Temelli Öğretim, Pictionary Oyunu, Oyun Ögeleri, Motivasyon, Gamification, Game-Based Teaching, Pictionary Game, Game Elements, Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, oyunlaştırılmış̧ oyun temelli kelime öğreniminin çocukların kelime hazinesinde kalıcılığına etkisini ve çocukların motivasyonunu incelemektir. Bu yarı çalışma, 2023 yılının bahar döneminde 8 hafta boyunca İstanbulda özel bir ilköğretim okulunda gerçekleştirildi. Katılımcılar, 7-8 yaş arasında olan İngilizce dilini yabancı dil olarak öğrenen 48 adet başlangıç seviyesinde ilköğretim ikinci sınıf Türk öğrencilerdi. Veriler, 24 öğrenciden oluşan deney grubundan ve 24 öğrenciden oluşan kontrol grubundan, kelime ön test ve son test sonuçlarından toplandı. Pictionary oyunu, deney grubuna uygulanan müdahale olmuştur. Ek olarak, öğrencilerin oyunlaştırılmış oyun temelli derslerine ilişkin motivayonlarını incelemek için bir anket kullanıldı. Ön test ve son testten toplanan veriler, SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, tüm öğrencilerin son testlerinde daha iyi performansların gösterdiklerini ortaya koydu. Bununla birlikte, deney grubundaki öğrenciler, son testlerinde kontrol grubuna göre daha başarılıydı. Ayrıca, öğrencilerin oyun temelli sözcük eğitimine yönelik motivayonları ve ilgileri olumlu yönde gelişmiştir. Ayrıca, öğrencilerin oyunlaştırılmış oyun temelli kelime öğrenimine yönelik algıları olumlu olmuştur. Son olarak, bu çalışma, oyun temelli kelime öğretiminin, küçük yaş grubu öğrencilerin İngilizce derslerine, hedeflenen kelimeleri öğrenirken performanslarını ve ilgisini arttırmak için etkin bir yöntem olarak uygulanabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of gamified vocabulary learning on children's retention of vocabulary and their motivation. This study was carried out in a private primary school in Istanbul for 8 weeks in the spring semester of 2023. The participants were 48 beginning-level second-grade primary school Turkish students between the ages of 7-8 who were learning English as a foreign language. Data were collected from the experimental group consisting of 24 students and the control group consisting of 24 students, from the vocabulary pre-test and post-test results. Pictionary game was the intervention applied to the experimental group. Additionally, a survey was used to examine students' motivations regarding their gamified game-based course. Data collected from the pretest and posttest were analyzed using SPSS. The results revealed that all students showed better performance in their posttests. However, students in the experimental group did better in their posttests than the control group. In addition, students' motivation and interest in gamified vocabulary education have developed positively. Additionally, students' perceptions of gamified vocabulary learning were positive. Finally, this study suggests that gamified vocabulary teaching can be applied to English lessons of young age students as an effective method to increase their performance and interest while learning targeted words.