18-22 yaş sedanter bireylerde 12 haftalık kombine antrenman programının bazı performans, kan enzim ve metabolit değişimlerine etkisinin incelenmesi
The examination of the effects of a 12-week combined training program on some performance, blood enzyme and metabolite changes in sedentary individuals aged 18-22 years
  1. Tez No: 905352
  2. Yazar: MEHMET GÖKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TEKİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Spor, Biochemistry, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: kalistenik, aerobik kapasite, kuvvet, sedanter, hematoloji
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, 18-22 yaş sedanter bireylerde 12 haftalık kombine antrenman programının vücut kompozisyonu, aerobik kapasite, kuvvet, kan enzim ve metabolit değişimlerine etkisi incelenmiştir. Araştırmaya ortalama yaşı 19,4±1,76 yıl, boy uzunluğu 177,16±5,35 cm, vücut ağırlığı 68,64±7,28 kg. olan 60 erkek, gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar özelliklerine göre eşleştirilmiş ve kura yöntemi ile deney ve kontrol gruplarına atanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden gerçek deneysel model kullanılmıştır. Çalışmaya başlanmadan önce katılımcılara egzersiz protokolü hakkında bilgi verilmiş ve gönüllü katılımı kabul edenlere onam formu imzalatılmıştır. Katılımcılar; sürekli koşular, aralıklı koşular ve kalistenik egzersizlerin ağırlıkta olduğu 12 haftalık kombine antrenman programına devam etmişlerdir. Ön ve son test ölçümleri sonucunda deney grubunda; VKİ (t=-3,654; p˂.05), VA (t=3,976; p˂.05), İKA (t=-7,237; p˂.05), VYO (t=7,555; p˂.05), SK (t=-2,868; p˂.05), BK (t=-2,748; p˂.05), sağ EKK (t=-4,822; p˂.05), sol EKK (t=-4,376; p˂.05), LD (t=-4,698; p˂.05) ve Yo-Yo Testi koşu mesafesinde (t=-10,870; p˂.05) anlamlı ve olumlu farklar oluşmuştur. Kontrol grubunun ön ve son test sonuçları; VKİ (t=-2,849; p˂.05), VA (t=-3,168; p˂.05), SK (t=-3,820; p˂.05), BK (t=2,261; p˂.05), LD (t=-2,405; p˂.05) değişkenlerinde anlamlı ve olumsuz bir farkı işaret ederken diğer değişkenlerde fark görülmemiştir. Gruplar arası ön test verilerinin karşılaştırılması sonucunda hiçbir değişkende anlamlı farka rastlanmamıştır. Grupların son test ölçümlerine göre yapılan karşılaştırmalarda VKİ (t=1,177; p˃.05), VA (t=1,112; p˃.05) ve İKA (t=-1,144; p˃.05) değişkenlerinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak VYO (t=2,880; p˂.05), SK (t=-2,171; p˂.05), bacak kuvveti (t=-1,860; p˂.05), sağ EKK (t=-2,968; p˂.05), sol EKK (t=-2,153; p˂.05), LD (t=-3,634; p˂.05) ve Yo-Yo Testi koşu mesafesinde (t=-9,912; p˂.05) anlamlı fark belirlenmiştir. Gruplar arası biyokimyasal değişkenlerin ön test karşılaştırmaları sonucunda farka rastlanmazken grupların kombine antrenman sonrası alınan son test değerlerinin karşılaştırmalarına göre; G6PD (t=11.077; p˂.05), 6PDG (t=-2,526; p˂.05), GR (t=-8,912; p˂.05), CA (t=-3,655; p˂.05), AChE ve BChE enzim aktivitesinde (t=1,652; p˂.05) anlamlı düzeyde fark tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, sedanter bireylerde uygulanan 12 haftalık kombine antrenman müdahalesinin vücut kompozisyonu, aerobik kapasite, kuvvet ve enzim aktivitelerine olumlu yönde katkı sağladığını göstermiştir. Ancak bu sonuçlar bu araştırmanın kapsamıyla sınırlıdır, genelleme yapılamaz. Konuyla ilgili daha açık, kesin ve genellenebilir sonuçlar elde edebilmek için yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study examined the impact of a 12-week combined training program on body composition, aerobic capacity, strength, body mass index, blood enzyme, and metabolite changes in sedentary males aged 18-22. A total of 60 volunteers with an average age of 19.4 ± 1.76 years, a height of 177.16 ± 5.35 cm, and a body weight of 68.64±7.28 kg participated in the study. Participants were matched according to their characteristics and assigned to experimental and control groups by random selection. A true experimental model, a quantitative research method, was used. Before the study began, participants were informed about the exercise protocol, and those who consented to voluntary participation signed consent forms. The participants followed a 12-week combined training program focused on continuous runs, interval runs, and calisthenics. After the pre- and post-test measurements, significant improvements were observed in the experimental group in BMI (t=-3.654; p.05), BW (t=1.112; p>.05), and SMM (t=-.144; p>.05).