Yüz Bölgesindeki Bazal Hücreli Karsinom Eksizyonları Sonrasında Cerrahi Marjinle Nüks Arasındaki İlişkinin Araştırılması
Investigation of the Relationship Between Surgical Margin and Recurrence After Basal Cell Carcinoma Excisions in the Facial Area
- Tez No: 905538
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLENEN ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Bazal Hücreli Karsinom, Eksizyon, Cerrahi marjin, Nüks, Basal cell carcinoma, exicision, surgical margin, recurrence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bazal hücreli karsinom, en sık görülen cilt kanseridir ve ikinci en sık görülen cilt kanserinden (skuamöz hücreli karsinom) iki kat daha yaygındır. Bazal hücreli karsinomun görülme sıklığı her yıl artmaktadır. Bazal hücreli karsinom tedavisinin birincil amacı tümörün tamamen çıkarılmasıdır. Cerrahi eksizyondan sonra defektin rekonstrüksiyonu, defektin yeri ve boyutuna ve rekonstrüksiyonda kullanılacak cilde bağlı olarak değişir. Bu çalışmanın amacı yüz bölgesinde uygun cerrahi marjinle eksizyon yapılmış bazal hücreli karsinom hastalarında farklı patolojik tip ve patolojik cerrahi marjinlerde görülen nüks oranlarını karşılaştırmaktır. Buna göre yüz bölgesinde bazal hücreli karsinom tanısı almış 107 hastadaki bazal hücreli kanserlerin primer lezyonlarının histolojik tipi, lateral ve derin cerrahi sınıra uzaklığı gibi patolojik verileri değerlendirilmiştir. Ayrıca hastaların cinsiyetleri, yaşları, hangi cerrahi teknik ile opere olduğu, tümör lokalizasyonu, 1 senelik takipleri sonrası rekürrens durumları da ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar istatiksel analizleri gerçekleştirilmiş ve anlamlı farklılıklar araştırılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda tümör lokalizasyonu en yaygın olarak nazal bölgede belirlenmiş ve hastaların %50,5'inde alt tipi belli olmayan BHK, %37,4 oranında ise nodüler BHK belirlenmiş ve tümör alt tipleri arasında istatiksel anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Hastaların %7,5'inde nüks gerçekleşmiş ve nüks görülen hastalarda ve nüks görülmeyen hastalarda cerrahi sınır ortalamasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bu çalışma opere edilecek hastaların tümör alt tipi , tümör yerleşim yeri ve bütün değişkenlerle yapılacak operasyon için planlanan cerrahi marjin için yol gösterici olmaktadır. Estetik ve cerrahi yeterlilik kaygılar göz önünde bulundurulduğunda cerrahi marjinin önemi oldukça fazladır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Surgical Margin and Recurrence Following Basal Cell Carcinoma Excision in the Facial Region Basal cell carcinoma is the most common skin cancer, and it is twice as prevalent as the second most common skin cancer, squamous cell carcinoma. The incidence of basal cell carcinoma continues to rise each year. The primary objective of basal cell carcinoma treatment is the complete removal of the tumor. After surgical excision, the reconstruction of the defect varies depending on the location and size of the defect and the skin to be used in the reconstruction. The aim of this study is to compare recurrence rates associated with different pathological types and surgical margins in patients with facial basal cell carcinoma excised with appropriate surgical margins. Accordingly, pathological data such as the histological type of primary lesions, the distance to the lateral and deep surgical margins, and other factors were evaluated in 107 patients diagnosed with BCC in the facial region. In addition, patient demographics including gender, age, the surgical technique used, tumor localization, and recurrence status after a 1-year follow-up were analyzed. The results were statistically analyzed to determine if there were any significant differences. As a result of this study, tumor localization was most commonly found in the nasal region, with 50.5% of the patients diagnosed with superficial BCC and 37.4% with nodular BCC, and no statistically significant differences were found among the tumor subtypes. Recurrence occurred in 7.5% of the patients, and no statistically significant difference was observed in the average surgical margin between patients with and without recurrence. This study provides guidance for the surgical margin planned for the operation based on the subtype of the tumor, location of the tumor and all variables in the patients to be operated on . The importance of the surgical margin , where it is possible to consider aesthetic and surgical proficiency concerns is quite broad