Dealing with foreign language teaching anxiety: How do language teachers cope with this anxiety?
Yabancı dil öğretiminde kaygıyla başa çıkma: Dil öğretmenleri bu kaygıyla nasıl başa çıkıyor?
- Tez No: 906148
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretme Kaygısı, karma yöntem, kaygı uyandırıcı faktörler, İngilizce Öğretmenleri, kaygıyla başa çıkma stratejileri, FLTA, mixed method, anxiety-provoking factors, coping strategies
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Antalya'daki ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleri arasında Yabancı Dil Öğretme Kaygısı düzeyini, kaynaklarını ve bu kaygıyla başa çıkma stratejilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Karma yöntem kullanılan bu çalışmada nicel veriler Yabancı Dil Öğretme Kaygısı Ölçeği kullanılarak toplanmış, nitel veriler ise açık uçlu sorular kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmaya, Antalyadaki ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde görev yapan 158 ana dili İngilizce olmayan öğretmen katılmıştır. Nicel bulgular, öğretmenlerin dil yeterlik algısı, deneyimsizliği ve zaman yönetimi zorlukları ile ilgili düşük düzeyde kaygı yaşadıklarını, öğrenci ilgi eksikiği ile ilgili kaygı düzeylerinin ise orta düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır. Nitel veri analizi, sınıf yönetimi zorlukları, öğrenciye bağlı sorunlar ve kişisel faktörler gibi çeşitli kaygı uyandırıcı faktörleri belirlemiştir. Öğretmenler tarafından kullanılan başa çıkma stratejileri arasında ayrıntılı ders planlaması, mesleki gelişim ve akran desteği yer almaktadır. Çalışma, öğretmen eğitim programlarında yabancı dil öğretme kaygısına müdahalelerin gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu kaygının ortadan kaldırılmasına katkıda bulunan faktörleri ve etkili başa çıkma stratejilerini anlamak suretiyle, eğitim kurumları ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerini daha iyi destekleyebilir, böylece öğretim etkinliğini artırabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the Foreign Language Teaching Anxiety (FLTA) among non-native English as a Foreign Language (EFL) teachers in Antalya, Turkey, aiming to determine the level, sources, and coping strategies linked with FLTA. Using a mixed-methods research design, quantitative data were collected using the Foreign Language Teaching Anxiety Scale (FLTAS), while qualitative data were obtained using open-ended questions. The study involved 158 non- native English teachers from primary, secondary, and high schools in Antalya, Turkey. Quantitative findings reveal that teachers experience low levels of anxiety related to self- perception of language proficiency, teaching inexperience, and difficulties with time management, while the average anxiety level related to lack of student interest is moderate. Qualitative data analysis identified several anxiety-provoking factors, including classroom management challenges, student-related issues, and personal factors. Coping strategies employed by teachers included thorough lesson planning, professional development, and peer support. The study highlights the need for targeted interventions in teacher training programs to address FLTA. By understanding the factors contributing to teaching anxiety and effective coping strategies, educational institutions can better support EFL teachers, ultimately enhancing teaching efficacy and student outcomes.