التوظيف الفعّال للفنون الأدبية في تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرها ومنهج تعليمي مقترح
Edebî türlerin Arapça öğretiminde etkin bir şekilde kullanılması ve öğretim müfredatı önerisi / Effective use of literary genres in Arabic language teaching and a proposal for an educational curriculum
  1. Tez No: 906426
  2. Yazar: MOHAMMAD SAMI JABAR ALBAYATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça Öğretimi, Edebî Türler, Edebiyat Temelli Arapça Öğretimi, Arapça Öğretiminde Edebî Türler, Yabancı Dil Olarak Arapça Öğretimi, Arabic Teaching, Literary Genres, Literature-Based Arabic Teaching, Literary Genres in Teaching Arabic, Teaching Arabic as a Foreign Language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
Bu çalışma, yabancı dil olarak Arapça öğretiminde edebî türlerin (şiir, hikâye, tiyatro ve roman) kullanımını ele alarak, bu türlerin müfredat oluşturulmasında daha fazla rol oynamasını ve dil becerileri öğretiminde daha etkili olmasını sağlayan bir yöntem geliştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, çalışmanın varsayımlarını destekleyip öğretim planlarını zenginleştiren edebî materyaller ve öğretim örneklerini içeren bir eğitim çerçevesi önerisi sunulmuştur. Bu kapsamlı araştırmayı derinlemesine inceleyebilmek için birkaç ilgili konu ele alınmıştır. Bunlar arasında: yabancı dil olarak Arapça öğretim müfredatları; yabancı dil öğretimine yönelik uluslararası referans çerçeveleri; Arapçanın öğretiminde edebî türlerin kullanımı; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde uygulanan Arapça öğretim müfredatının durumu; ve son olarak, uluslararası referans çerçeveleri doğrultusunda, yabancı dil olarak Arapça öğretiminde edebî türlerin daha etkili ve sistematik bir şekilde kullanılmasına dayalı bir müfredat önerisi yer almaktadır. Çalışmamızda, teorik ve analiz yöntemlerinin yanı sıra, yabancı dil olarak Arapça öğretiminde edebî türlerin kullanılmasına dair uluslararası standartları ve araştırmaları da ele alarak yapı, içerik ve uygulama gibi müfredatın temel unsurlarını içeren bir dizi öneri ve pratik adımlar belirlenmiştir. Çalışmanın, yabancı dil olarak Arapça öğretimi alanında program hazırlayıcıları ve müfredat geliştiricileri için yeni bir vizyon ve katkı sunmasını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
This study addresses the integration of major literary genres—poetry, short stories, drama, and novels—in the teaching of Arabic as a foreign language. It proposes a structured methodology that emphasizes the role of these literary genres in curriculum development and enhances their effectiveness in teaching language skills. The study also presents an educational framework containing literary materials and instructional models that support the study's hypotheses and enrich curriculum planning in this field. To thoroughly explore this comprehensive subject, the study examines several interrelated topics. These include: first, general curricula and Arabic language curricula for non-native speakers; second, global frameworks for language teaching; third, the use of literary arts in Arabic language instruction; fourth, the current status of Arabic language curricula at Istanbul University's Faculty of Literature, Department of Arabic Language; and finally, a proposed curriculum for teaching Arabic as a foreign language, based on international frameworks and leveraging literary arts in a structured, effective manner. In addition to employing descriptive and analytical methods, our study engages with international standards and research on integrating literary arts into Arabic as a foreign language instruction. It outlines a set of recommendations and practical steps that encompass essential curriculum components such as structure, content, and implementation. We hope that this study provides a fresh perspective and valuable contribution for curriculum designers and educational developers in the field of teaching Arabic to non-native speakers.