Faringokutanöz fistül iyileşmesinde melatonin: Deneysel çalışma
Melatonin in the healing of faryngocutaneous fistula: An experimental study
- Tez No: 907588
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Faringokutanöz fistül, melatonin, total larenjektomi, yara iyileşmesi, komplikasyon, deneysel çalışma, Pharyngocutaneous fistula, melatonin, total laryngectomy, wound healing, complication, experimental study
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel faringokutanöz fistül oluşturularak melatoninin fistül iyileşmesi üzerindeki etkisini makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Toplam 24 sağlıklı Sprague Dawley cinsi sıçan (200-250 gr) çalışmaya dahil edildi. Gruplar randomize bir şekilde 12 sıçandan oluşacak şekilde oluşturuldu. Deney gruplarının tamamına vertikal faringotomi uygulandı ve farenks hattı sütüre edilmedi, cilde ise gevşek sütürasyon uygulandı. Çalışma grubuna 10 gün boyunca intraperitoneal melatonin uygulandı, kontrol grubu ise bu süreçte takip edildi. 10. günün sonunda sıçanlar sakrifiye edildi. Spesmenler patolog eşliğinde makroskopik ve histopatolojik açıdan incelendi. Bulgular: Makroskopik incelemede çalışma grubunda farenks defektinin kapanma oranı daha yüksek iken fistül bölgesinde apse formasyonu daha az gözlenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Mikroskopik incelemede kolajen oluşumu çalışma grubunda daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Deneysel fistül modelinde fistül iyileşmesinde melatonin etkili bir ajan olarak bulunmuştur. İnsanda farklı endikasyonlarla kullanımı bulunan melatoninin fistül iyileşmesinde etkinliğinin kanıtlanması için prospektif klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of melatonin on fistula healing macroscopically and histopathologically by creating an experimental pharyngocutaneous fistula. Materials and methods: A total of 24 healthy Sprague Dawley rats (200-250 g) were included in the study. Groups were randomly assigned to consist of 12 rats. Vertical pharyngotomy was performed in all experimental groups and the pharyngeal line was not sutured and the skin was loosely sutured. Intraperitoneal melatonin was administered to the study group for 10 days, while the control group was followed during this period. At the end of the 10th day, the rats were sacrificed. The specimens were examined macroscopically and histopathologically by a pathologist. Results: In macroscopic examination, the closure rate of the pharyngeal defect was higher in the study group, while abscess formation in the fistula area was observed less and a statistically significant difference was found (p0.05). In microscopic examination, collagen formation was higher in the study group and statistically significant (p0.05). Conclusion: Melatonin was found to be an effective agent in fistula healing in an experimental fistula model. Prospective clinical studies are needed to prove the efficacy of melatonin, which is used for different indications in humans, in fistula healing.