Refleksoloji uygulamalarının diyaliz hastalarında yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of reflexology applications on the quality of life in dialysis patients
  1. Tez No: 907664
  2. Yazar: AZRA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Refleksoloji, Diyaliz, Hasta, Yaşam Kalitesi, Hemşirelik, Reflexology, Dialysis, Patient, Quality of Life, Nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kronik böbrek hastalığı nedeniyle diyaliz tedavisi gören hastaların, yaşam kaliteleri genellikle çeşitli fizyolojik ve psikolojik faktörlerden olumsuz etkilenmektedir. Refleksoloji, belirli noktalara yapılan basınç uygulamalarıyla vücudun farklı bölgelerinde iyileşme süreçlerini harekete geçirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Bu uygulama, vücuttaki enerji akışını dengeleyerek, genel rahatlama hissi sağlama gibi birçok olumlu etki yaratabilmektedir. Bu araştırma, refleksoloji uygulamalarının diyaliz hastalarında yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma bir üniversite hastanesinde yapılmış olup, refleksoloji uygulamalarının diyaliz hastalarında yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlayan, müdahale ve kontrol grubunu içeren bir müdahale araştırmasıdır. Araştırmaya, katılmayı kabul eden ve araştırma kriterlerine uyan diyaliz hastaları arasından rastgele olarak 30'u müdahale grubunda, 30'u kontrol grubunda olmak üzere toplamda 60 hasta dahil edilmiştir. Araştırma verileri hastalara ait demografik verileri sorgulayan anket ve SF- 36 yaşam kalitesi ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda araştırmada elde edilen bulgular, refleksolojinin diyaliz hastalarında yaşam kalitesini çeşitli boyutlarda artırdığına işaret etmektedir. Refleksoloji, kronik hastalık yönetiminde önemli bir tamamlayıcı tedavi yöntemi olma potansiyeline sahiptir ve bu alanda yapılacak daha fazla araştırma, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için değerli bilgiler sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The quality of life of patients receiving dialysis treatment for chronic kidney disease is often negatively affected by various physiological and psychological factors. Reflexology is a method that aims to activate healing processes in different parts of the body by applying pressure on certain points. This application can create many positive effects such as balancing the energy flow in the body and providing a general feeling of relaxation. This study was conducted to investigate the effects of reflexology applications on quality of life in dialysis patients. The research was conducted in a university hospital and is an intervention research including intervention and control groups, aiming to examine the effects of reflexology applications on the quality of life in dialysis patients. A total of 60 patients, 30 in the intervention group and 30 in the control group, were included in the study randomly among the dialysis patients who agreed to participate and met the research criteria. A questionnaire questioning the demographic data of the patients and SF- 36 quality of life scale were applied. The findings of the study indicate that reflexology improves the quality of life in dialysis patients in various dimensions. Reflexology has the potential to be an important complementary treatment modality in chronic disease management and further research in this area will provide valuable information to improve patients' quality of life