Üniversite öğrencilerinin mükemmeliyetçilik düzeylerinin sahtekârlık fenomeni ve öz eleştiri açısından incelenmesi
Investigation of university students' levels of perfectionism in terms of imposter phenomenon and self criticism
- Tez No: 907848
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: mükemmeliyetçilik, sahtekârlık fenomeni, öz eleştiri, üniversite öğrencileri, perfectionism, imposter phenomenon, self criticism, university students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin mükemmeliyetçilik düzeylerinin öz eleştiri ve sahtekârlık fenomeni açısından incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Akdeniz Üniversitesi'nde Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Tıp Fakültesi, Edebiyat Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi'nde eğitim görmekte olan 547 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları olarak Slaney vd. (2021) tarafından geliştirilen ve Öngen (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Clance (1985) tarafından geliştirilen ve Özdemir (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan Clance Sahtekâr Fenomeni Ölçeği, Thompson ve Zuroff (2004) tarafından geliştirilen ve Öngen (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan Öz Eleştiri Ölçeği, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 26.00 paket programı kullanılmıştır. Değişkenlerin arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, mükemmeliyetçiliğin cinsiyet açısından farklılaşıp farklılaşmadığına dair Bağımsız Örneklem T-Testi, mükemmeliyetçiliğin genel ağırlıklı not ortalaması açısından farklılaşıp farklılaşmadığına dair tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Sahtekârlık fenomeni ve öz eleştirinin mükemmeliyetçiliği yordamasına ilişkin çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre mükemmeliyetçilik ile hem öz eleştiri hem de sahtekârlık fenomeni arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca öz eleştiri ve sahtekârlık fenomeni mükemmeliyetçiliğe ait varyansın %50'sini açıklamaktadır. Mükemmeliyetçilik cinsiyet ve genel ağırlıklı not ortalaması açısından ise farklılaşmamaktadır. Elde edilen bulgular alan yazını ışığında tartışılmış ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the perfectionism levels of university students in terms of self-criticism and dishonesty phenomena. The study group of the research consists of 547 students studying at the Faculty of Education, Faculty of Law, Faculty of Medicine, Faculty of Letters and Faculty of Sports Sciences at Akdeniz University. The application was carried out in the fall semester of the 2022-2023 academic year. As data collection tools used in the research, Slaney et al. (2021) and adapted to Turkish by Öngen (2009), Clance Impostor Phenomenon Scale, developed by Thompson and Zuroff (2004) and adapted to Turkish by Öngen (2006). The adapted Self-Criticism Scale and the Personal Information Form prepared by the researcher were used. SPSS 28.00 and SPSS 26.00 package programs were used in the statistical analysis of the data. To examine the relationships between variables, Pearson product-moment correlation coefficient, Independent Sample T-Test to determine whether perfectionism differs in terms of gender, and one-way analysis of variance (ANOVA) to determine whether perfectionism differs in terms of general weighted GPA were performed. Multiple linear regression analysis was applied for the prediction of perfectionism by impos Multiple linear regression analysis was applied for the prediction of perfectionism by dishonesty phenomenon and self-criticism.er phenomenon and self-criticism.According to the results of the research, positive and significant relationships were found between perfectionism and both self-criticism and dishonesty phenomena. Additionally, self-criticism and dishonesty phenomena explain 50% of the variance in perfectionism. Perfectionism does not differ in terms of gender and GPA. The findings were discussed in the light of the literature and suggestions for future studies were presented.