Sessiz istifanın öncülleri ve sonuçları üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the antecedents and consequences of silent resignation
  1. Tez No: 907965
  2. Yazar: DUYGU ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN BORAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sessiz istifa, Sessiz Vazgeçiş, Gürültülü Sessizlik, Silent resignation, Silent Abandonment, Noisy Silence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
“Sessiz İstifa”kavramı son dönemlerde fazlaca popüler olan ve iş dünyasını olumsuz etkileyen önemli kavramlar arasında yer almaktadır. Kavram literatürde yeni olarak bilinse de aslında uzun dönemdir iş dünyasında var olmakta ancak öncesinde ismi konulamamış bir olgudur.“Quiet Quitting”olarak ifade edebilen bu olgu, işyerinde her zamankinden daha az sorumluluk alma, sadece görev tanımında yer alan işleri yerine getirme, örgüt için mümkün olan en düşük düzeyde çaba harcama şeklinde yansımaktadır. Özellikle pandemi sonrası çalışanlar, işe olan tutumlarını yeniden gözden geçirerek bir zamanlar işyerlerinde gönüllü olarak yerine getirdikleri ekstra işleri artık yapmaktan kaçınmakta, iş ve yaşam dengelerini sağlamaya daha fazla odaklanmakta dolayısıyla tüm yaşamlarının yalnızca iş hayatından ibaret olmadığını da göstermek istemektedir. Bunun yanında verdikleri her bir ek çabanın maddi ve manevi olarak bir karşılığını göremediklerini düşündüklerinden yalnızca görev tanımlarındaki gerekliliklerini yerine getirmektedirler. Çalışanların işyerlerinde sergiledikleri bu davranışlar ve yaşadıkları sorunlar, örgüt verimliliğini ve üretkenliklerini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla sessiz istifa olarak adlandırılan bu olgunun içeriğinin ortaya konması, öncüllerinin ve sonuçlarının irdelenmesi yazın açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, sessiz istifa olgusunun uygulamada nasıl gerçekleştiğinin emik bir yaklaşımla incelenmesidir. Nitel olarak tasarlanan çalışma kapsamında 8 çalışan ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş. Derinlemesine görüşmeler yoluyla veri toplamak amacıyla katılımcılara açık uçlu sorular yöneltilmiştir ve elde edilen veriler doğrultusunda söylem analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çalışanların sessiz istifa olgusunu yaşadıklarını ve sonuçlarının iş motivayonlarını olumsuz etkileyerek, uzun vadede bireysel ve örgüt verimliliğini de düşürmekte olduğu görülmektedir. Çalışanların karşılaştığı sorunlar içerisinde en öne çıkan temalar ise ağır çalışma koşulları ve ekonomik sorunlardır. Söz konusu çalışmanın, Türkiye'deki sessiz istifaya yönelik betimleyici bir çalışma olması açısından ulusal literatürdeki boşluğun doldurulmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Elde edilen sonuçların, gelecek dönemde sessiz istifayı önlemeye yönelik fikir ve çalışmaların geliştirilmesine yönelik adımlar atılırken araştırmacılara yön göstermesi umulmaktadır. Çalışmanın sonuç bölümünde sessiz istifa kavramına ilişkin değerlendirmeler ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of“Silent Resignation”is among the important concepts that have become very popular recently and have a negative impact on the business world. Although the concept is known to be new in the literature, it has actually existed in the business world for a long time and is a phenomenon that has not been named before. This phenomenon, which can be expressed as“Quiet Quitting”, is reflected in the form of taking less responsibility than ever before in the workplace, fulfilling only the tasks included in the job description, and making the lowest possible effort for the organization. Especially after the pandemic, employees reconsider their attitudes towards work and avoid doing the extra work they once voluntarily performed at their workplaces, focusing more on ensuring work and life balance, thus wanting to show that their whole life is not just about business life. In addition, they only fulfill the requirements in their job descriptions because they think that they do not see any material or moral reward for each additional effort they make. These behaviors exhibited by employees in the workplace and the problems they experience directly affect the efficiency and productivity of the organization. Therefore, it is important for the literature to reveal the content of this phenomenon called silent resignation and to examine its antecedents and consequences. In this context, the aim of the research is to examine how the phenomenon of silent resignation occurs in practice with an emic approach. Within the scope of the qualitatively designed study, in-depth interviews were conducted with 8 employees. In order to collect data through in-depth interviews, open-ended questions were asked to the participants and discourse analysis was conducted in line with the data obtained. According to the results of the research, employees experience the phenomenon of silent resignation and its consequences negatively affect their work motivation, reducing individual and organizational productivity in the long term. The most prominent themes among the problems faced by employees are harsh working conditions and economic problems. It is anticipated that the study in question will contribute to filling the gap in the national literature as a descriptive study on silent resignation in Turkey. It is hoped that the results obtained will guide policy makers and researchers while taking steps to studies to prevent silent resignation in the future. In the conclusion section of the study, evaluations and suggestions were made regarding the concept of silent resignation.