Hemşirelerde sessiz istifanın bakım davranışına etkisi
The effect of silent resignation on care behavior in nurses
  1. Tez No: 956811
  2. Yazar: SERPİL AZNİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇAYLAK ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Caring behavior, Patient care quality, Nursing, Job satisfaction, Quiet quitting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
HEMŞİRELERDE SESSİZ İSTİFANIN BAKIM DAVRANIŞINA ETKİSİ Örnek, Serpil Yüksek Lisans Tezi, Hemşirelik Anabilim Dalı, Hemşirelik Esasları Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Esra Çaylak Altun Haziran, 2025, xiii + 101 Sayfa Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin iş yerinde daha az sorumluluk alma ve işi aksatmadan asgari düzeyde performans gösterme süreci olarak tanımlanan sessiz istifanın hemşirelerin bakım davranışlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yürütülen bu çalışma, 5.04.2024- 1.12.2024 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan 329 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Sessiz İstifa Tutum Ölçeği (SİÖ) ve Bakım Davranışları Ölçeği-24 (BDÖ) kullanılmış; SPSS 24.0 programında t-testi, One-Way ANOVA, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcı hemşirelerin çoğunluğu (%60,8) 21-31 yaş aralığında, %66,9'u kadın ve %58,4'ü evlidir. %63,2'si dönüşümlü vardiya sisteminde çalışmakta ve haftada 40 saatten fazla çalışmaktadır. Sessiz istifa düzeyi orta düzeyde (2,63±0,43) bulunmuş; sırasıyla“İletişimsizlik”,“Güvensizlik”,“Aidiyet Eksikliği”ve“Tutarsızlık”alt boyutlarında daha yüksek puanlar elde edilmiştir. Bakım davranışı düzeyi ise yüksek (5,29±0,62) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Master's Thesis, Department of Nursing, Fundamentals of Nursing Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Esra Çaylak Altun June, 2025, xiii +103 pages Objective:This study aimed to evaluate the effect of quiet quitting—defined as the process in which nurses take on fewer responsibilities in the workplace and perform at a minimum level without disrupting work—on nurses' caring behaviors. Materials and Methods:This descriptive and correlational study was conducted with 329 nurses working at Tokat Gaziosmanpaşa University Research and Training Hospital between April 5 and December 1, 2024. Data were collected using the Personal Information Form, Quiet Quitting Attitude Scale (QQAS), and Caring Behaviors Inventory-24 (CBI-24). Data were analyzed using SPSS 24.0 software, employing t-tests, One-Way ANOVA, Mann-Whitney U, and Kruskal-Wallis tests. Results:The majority of participating nurses (60.8%) were between the ages of 21–31, 66.9% were female, and 58.4% were married. Additionally, 63.2% worked in rotating shifts and worked more than 40 hours per week. The level of quiet quitting was found to be moderate (2.63±0.43). The highest scores were obtained in the sub-dimensions of Lack of Communication, Distrust, Lack of Belonging, and Inconsistency, respectively. The level of caring behaviors was found to be high (5.29±0.62). Weak negative, and statistically significant correlation was found between the Quiet Quitting Attitude Scale and the Caring Behaviors Inventory-24 (r = -0.198; p < 0.001). vii Conclusion: An increase in quiet quitting levels leads to a decrease in nurses' caring behaviors. Factors such as work environment, shift system, perception of care quality, and individual characteristics influence quiet quitting. In this context, developing strategies to enhance nurses' organizational commitment and job satisfaction is important for maintaining the quality of patient care.