Okul öncesi dönemde çocukların sahip olduğu rekabet stilleri ile problem davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between competition styles and problem behaviors of preschool children
  1. Tez No: 908277
  2. Yazar: KEVSER YUVALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KESKİNKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Problem Davranış, Rekabet Stilleri, Preschool Period, Problem Behaviors, Competitive Styles
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırma okul öncesi eğitime devam eden 48-72 aylık çocukların rekabet stilleri ile problem davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Malatya il merkezinde MEB'e bağlı resmi ilköğretim okullarının anasınıflarına ve bağımsız anaokullarına devam eden 48-72 aylık 321 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Anaokulu ve Okul Öncesi Davranış Ölçeği (PKBS-2) ve Okul Öncesi Rekabet Ölçeği (PCQ) kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmadaki verilerin analizi IBM SPSS paket programı ile yapılmıştır. İki grup arasındaki farkları incelemek amacıyla t-testi uygulanmıştır. Gruplar arası farklılıkları değerlendirmek için ANOVA yöntemi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi belirlemek amacıyla korelasyon analizi, etkileşimi incelemek amacıyla regresyon analizi yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Çocukların problem davranış puan ortalamasının cinsiyete ve doğum sırasına göre anlamlı bir fark gösterirken; yaşa, ailenin sahip olduğu çocuk sayısına, anne-babanın eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Rekabet stillerinin yaşa ve ailenin sahip olduğu çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık gösterirken; cinsiyete, doğum sırasına ve anne-baba eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda problem davranışlar ile rekabet stilleri arasında bir ilişki olmadığı, problem davranışların rekabet stillerini yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between problem behaviors and competition styles in 48-72 month-old children attending preschool education. Material and Method: The study was conducted with 321 children aged 48-72 months attending kindergarten classes in official primary schools and independent kindergartens affiliated with the Ministry of National Education in the central district of Malatya. The Personal Information Form, The Preschool and Kindergarten Behavior Scale (PKBS-2), and The Preschool Competition Questionnaire (PCQ) were used as the data collection tool in the study. The relational survey model, a quantitative research method, was used in the study. Data analysis was carried out using the IBM SPSS software package. A t-test was applied to examine the differences between two groups. The ANOVA method was used to evaluate the differences between multiple groups. Correlation analysis was conducted to determine the relationship between variables, and regression analysis was performed to examine the interaction, and the results were evaluated accordingly. Results: It has been found that while the average scores of children's problem behaviours differ in gender and the birth order, they don't differ in age, the number of children in a family and the education level of the parents. On the other hand, competitive styles showed significant differences based on age and the number of children in the family, but not by gender, birth order, or the education level of the parents. Conclusion: Correlation and regression analyses revealed that there is no relationship between problem behaviors and competitive styles, and that problem behaviors do not predict competitive styles.