Güzel sanatlar lisesine ve Anadolu lisesine giden lise öğrencilerinin sanat ilgilerinin ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin araştırılması
Investigation of the art interests and psychological well-being levels of high school students going to fine arts high school and Anatolian high school
- Tez No: 909356
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİR YALÇIN ORTAKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Lise Öğrencileri, Psikolojik İyi Oluş, Psikoloji, Sanat, Sanat İlgisi, High School Students, Psychology, Psychological Well-being, Art, Art Interest
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanlar gelişmeye ve kendilerini ortaya koymaya yönelik potansiyelleri içinde barındıran sosyal canlılardır. Sanat ise çok yönlülüğü ve işlevselliği açısından bireylerin kişisel gelişimlerinin şekillendirilmesinde katkı sağlayan bir alandır. Bu doğrultuda sanat ile kişilik gelişiminin ilişkili olduğu söylenebilmektedir. Sanatla ilgilenen bireylerin olumlu tutumlar sergiledikleri bilinmektedir. Sanat bireylerin kişilikleri, psikolojik iyi oluşları başta olmak üzere birçok konuda olumlu gelişimlere sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı Güzel Sanatlar Lisesine ve Anadolu Lisesine giden lise öğrencilerinin sanat ilgilerinin ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin incelenmesini amaçlamıştır. Çalışmanın evreni; 865 birey iken çalışmanın örneklemi ise 299 lise öğrencisidir. Çalışmada katılımcıların psikolojik iyi oluşlarının ölçülebilmesi için Warwick-Edinburg Mental İyi Oluş Ölçeği ve katılımcıların sanat ilgi düzeylerinin ölçülebilmesi için Sanat İlgisi Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların sanat ilgi düzeylerinin okul türüne göre anlamlı farklılık gösterdiği ancak psikolojik iyi oluş düzeylerinin okul türüne göre anlamlı farklılık göstermediği, Güzel Sanatlar Lisesine gidenlerin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile sanat ilgilerinin zayıf ve pozitif yönlü bir ilişkisinin olduğu, Anadolu Lisesine giden öğrencilerin psikolojik iyi oluş düzeyleri ile sanat ilgileri arasında zayıf ve pozitif yönlü bir ilişkisinin olduğu, Güzel Sanatlar Lisesine gidenlerin; sanat ilgileri ile cinsiyet arasında anlamlı farklılık olduğu ancak psikolojik iyi oluş ile cinsiyet arasında farklılık olmadığı, sanat ilgisi ile psikolojik iyi oluş ile yaş arasında anlamlı farklılık olmadığı, sanat ilgisi ile sınıf arasında farklılık olmadığı, Anadolu Lisesine gidenlerin; sanat ilgileri ile cinsiyet arasında anlamlı farklılık olduğu, psikolojik iyi oluş ile cinsiyet arasında farklılık olmadığı, psikolojik iyi oluş ile yaş arasında anlamlı farklılık olduğu, sanat ilgileri ile yaş arasında farklılık olmadığı, psikolojik iyi oluş ile sınıf arasında anlamlı farklılık olduğu, sanat ilgisi ile sınıf arasında farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak Güzel Sanatlar Lisesine giden öğrencilerin sanat ilgilerinin Anadolu Lisesine giden öğrencilere göre daha yüksek olduğu ve benzer şekilde psikolojik iyi oluşlarının da Anadolu Lisesine giden öğrencilere göre daha yüksek olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Humans are social beings that harbor the potential for growth and self-expression. Art, in terms of its versatility and functionality, is a field that contributes to shaping individuals' personal development. In this context, it can be said that there is a relationship between art and personality development. It is known that individuals interested in art display positive attitudes. Art leads to positive developments in many areas, including individuals' personalities and psychological well-being. The purpose of this study is to examine the levels of interest in art and psychological well-being of high school students attending Fine Arts High Schools and Anatolian High Schools. The population of the study consists of 865 individuals, while the sample includes 299 high school students. The Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale was used to measure the participants' psychological well-being, and the Art Interest Scale was used to measure their levels of interest in art. The results of the study indicate that the levels of art interest among participants vary significantly according to the type of school, but the levels of psychological well-being do not differ significantly by school type. There is a weak and positive relationship between the psychological well-being and art interest of students attending Fine Arts High Schools. Similarly, there is a weak and positive relationship between the psychological well-being and art interest of students attending Anatolian High Schools. Among students attending Fine Arts High Schools, there is a significant difference in art interest based on gender, but there is no difference in psychological well-being based on gender. There are no significant differences in art interest or psychological well-being based on age, and no differences based on class. For students attending Anatolian High Schools, there is a significant difference in art interest based on gender, no difference in psychological well-being based on gender, a significant difference in psychological well-being based on age, no difference in art interest based on age, a significant difference in psychological well-being based on class, and no difference in art interest based on class. As a result, it can be said that students attending Fine Arts High Schools have higher levels of art interest and psychological well-being compared to students attending Anatolian High Schools.