Okul öncesi öğretmen adaylarının algoritmik düşünme becerilerini geliştirmelerine yönelik bir eylem araştırması
An action research on the development of algorithmic thinking skills of pre-service preschool teachers
  1. Tez No: 909541
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BAŞARMAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritmik Düşünme Becerisi, Okul Öncesi Eğitimi, Okul Öncesi Öğretmen Adayları, Eğitim, Eylem Araştırması, Algorithmic Thinking Skills, Preschool Education, Preschool Teacher Candidates, Education, Action Research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
21. yüzyılda teknolojinin hızla gelişmesi, eğitim alanında köklü değişikliklere yol açmıştır. Özellikle, günümüz dünyasında bireylerin karmaşık problemleri çözme yeteneği, eğitim sisteminin en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Algoritmik düşünmenin önemi erken çocukluk eğitiminde giderek artmakta ve öğretmen adaylarının bu beceriyi kazanması eğitim kalitesini yükseltmek açısından kritik bir öneme sahip olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, araştırma, öğretmen adaylarının algoritmik düşünme becerilerini sistematik bir şekilde geliştirmek ve bu süreçte karşılaşılan zorlukları belirleyerek, etkili çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma, 13 öğretmen adayı ile 7 haftalık eğitim planı çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Eylem planı, adayların teorik bilgilerini pratikte kullanmalarına ve günlük yaşamla bağlantı kurmalarına olanak sağlayan çeşitli etkinliklerle zenginleştirilmiştir. Bu etkinlikler, öğretmen adaylarının algılarını genişletmekte ve öğretim süreçlerine aktif katılım sağlamaktadır. Veriler, öğretmen adaylarıyla yapılan derinlemesine görüşmeler, öğretmen adayı ve araştırmacı günlükleri şeklindedir. Elde edilen veriler, içerik analiziyle incelenmiş ve bu analiz süreci, öğretmen adaylarının gelişimini daha iyi anlamaya yönelik derinlemesine bir bakış açısı sunmuştur. Sonuçlar, öğretmen adaylarının algoritmik düşünme becerilerinin belirgin bir şekilde geliştiğini göstermektedir. Eğitim süreci boyunca adaylar, problem çözme süreçlerinde daha etkili hale gelmiş, mantıksal düşünme yeteneklerini güçlendirmiş ve karmaşık durumlarla başa çıkma becerilerini geliştirmiştir. Ayrıca, eylem planı içerisinde karşılaşılan zorluklar (örneğin zaman yönetimi, katılım eksikliği, motivasyon) tespit edilmiş ve bu sorunların üstesinden gelmek için eylem planında çeşitli yenilemeler yapılmıştır. Öğrencilerin genel olarak eylem planına olumlu baktığı ve bu tür uygulamaların sürdürülmesini istedikleri belirlenmiştir. Çalışma, algoritmik düşünme yaklaşımının farklı eğitim alanları ve seviyelerine uygulanabilmesi için somut öneriler sunmakta ve böylece eğitim sisteminin genel başarısını artırma potansiyeline taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology in the 21st century has led to profound changes in the field of education. In particular, the ability of individuals to solve complex problems has become one of the most crucial elements of the education system in today's world. In this context, the importance of algorithmic thinking in early childhood education is increasingly recognized, and equipping teacher candidates with this skill has become a critical need for enhancing the quality of education. The aim of this research is to systematically develop the algorithmic thinking skills of teacher candidates, identify the challenges encountered during this process, and propose effective solutions. The study was conducted by implementing a 7-week action plan with 13 teacher candidates. The action plan was enriched with numerous activities that allowed candidates to apply their theoretical knowledge in practice and connect it with real-life situations. These activities broadened the candidates' perceptions and encouraged active participation in the teaching processes. Data were systematically collected through in-depth interviews with the teacher candidates, journals maintained after the implementation, and processes in which the researcher acted as an observer. The obtained data were analyzed using content analysis, providing an in-depth perspective for better understanding the candidates' development. The results indicate a significant improvement in the algorithmic thinking skills of the teacher candidates. Throughout the educational process, candidates became more effective in their problem-solving processes, strengthened their logical thinking abilities, and improved their capacity to handle complex situations. Additionally, challenges encountered during the implementation (such as time management, lack of participation, and motivation) were identified, and various updates were made to the action plan to address these issues. It was determined that students generally viewed the action plan positively and expressed a desire for the continuation of such practices. This study provides concrete suggestions for the application of the algorithmic thinking approach in different educational fields and levels, thereby holding the potential to enhance the overall success of the education system.