ESG performansı ile finansal performans arasındaki ilişki: BİST sürdürülebilirlik endeksinde yer alan işletmeler üzerine bir araştırma
Relationship between enviromental, social, governance (ESG) performance and financial performance: Research on businesses in the BIST sustainability index
  1. Tez No: 910280
  2. Yazar: TUĞBA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, ESG Performansı, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sustainability, ESG Performance, Corporate Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sürekli değişen ve gelişen bir dünyada var olan mevcut kaynakların tüketimi hızlı bir artış göstermektedir. Bu durumun da kaynak sıkıntısına yol açacağı bilinmektedir. Tüketime dayalı olarak iklim değişikliğinin arttığı, bununla birlikte ise su kaynaklarının azaldığı bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Değişimin bu kadar hızlı olması, yaşadığımız dünyanın sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu ve bu alanda çalışmaların yapılmasının kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Dünyadaki diğer ülkeler ile birlikte ülkemizde de bu çalışmalar kapsamında 2014 yılında BİST Pay Endeksi içerisinde yer alan Sürdürülebilirlik Endeksinin kurulmasıyla birlikte kurumsal şirketler bu endekste yer almaya başlamıştır. Araştırma kapsamında BİST Pay Endeksinin içerisinde yer alan Sürdürülebilirlik Endeksinde Türkiye'de imalat sektöründe faaliyet gösteren 19 kurumsal işletmenin 2019 ve 2020 yıllarına ait yayınlamış oldukları raporlar incelenmiştir. Bu raporlarda yer alan çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında işletmelerin değerleme puanları ile aktif karlılığı ve net kâr marjı arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çerçevede veriler nicel araştırma yöntemlerinden çoklu regresyon yöntemi ile SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre 2020 yılı çevre puanının 2022 yılı aktif karlılık oranı ile 2019 yılı sosyal puanının ise yine aynı şekilde 2022 yılı aktif karlılık oranı arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, 2020 yılı sosyal puanının ve 2019 yılı toplam ESG puanının ise 2023 yılı net kâr marjı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a constantly changing and evolving world, the consumption of existing resources is increasing rapidly. It is well-known that this situation will lead to resource scarcity. Scientific studies have demonstrated that climate change is exacerbated by consumption, whilw water resources are simultaneously diminishing. The rapid pace of change highlight that the world we live in is far from being sustainable, emphasizing the necessity of conducting studies in this area. Within this framework, alongside other countries worldwide, Türkiye introduced the Sustainability Index in 2014 as part of the BIST Equity Index. With the estabilishment of this index, corporate companies began to take part in it. Within the scope of the research, the reports published by 19 corporate enterprises operating in the manufacturing sector in Turkey for 2019 and 2020 in the Sustainability Index, which is included in the BIST Share Index, were examined. It was investigated whether there was any relationship between the valuation scores of the businesses and their asset profitability and net profit margin in the environmental, social and governance areas included in these reports. In this context, the data were analyzed using the multiple regression method, one of the quantitative research methods, and SPSS 21.0 program.According to the findings obtained in the study, there is a significant relationship between the environmental score of 2020 and the active profitability rate of 2022 and the social score of 2019 and the active profitability rate of 2022, and the social score of 2020 and the total ESG score of 2019 will increase the net profit margin of 2023. It was determined that there was no significant relationship between.