Saltuklu eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 0-2 yaş bebeklerin ailelerinin gelişimsel kalça displazisi hakkındaki bilgi düzeylerinin araştırılması
Research on the knowledge level of families regarding developmental dysplasia of the hip in 0-2 year-old babies who applied to Saltuklu education Family health center
- Tez No: 910312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, gelişimsel kalça displazisi, tarama
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmamızda Saltuklu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi (EASM)'ne başvuran 0-2 yaş bebek sahibi ailelerin gelişimsel kalça displazisi (GKD) hakkında bilgi düzeylerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmamız kesitsel, tek merkezli, gözlemsel bir çalışmadır. Çalışma, Anabilim Dalımıza bağlı faaliyet göstermekte olan üç birimli Saltuklu Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalışma evrenini oluşturan Saltuklu EASM'nin üç biriminde kayıtlı 0-2 yaş toplam bebek sayısı 370 olarak saptandı. Çalışma kapsamında bu hastaların tümüne ulaşılarak çalışma örneklem sayısı 370 olarak alınmıştır. Çalışma süresi üç ay olarak belirlendi. Bu sürede Saltuklu EASM'ye başvuran 0-2 yaş bebeklerin aileleri ile yüz yüze anket yöntemi ile çalışma yürütüldü. Çalışma öncesi katılımcılardan bilgilendirilmiş gönüllü onam alındı. Hazırlanan çalışma anket formunda, katılımcıların sosyodemografik özellikleri, GKD ile ilgili genel bilgi düzeyleri, GKD risk faktörleri, GKD gelişimini önleyici uygulamalar ve tedavi ile ilişkili bilgi düzeyleri araştırıldı. Çalışma anket formu tarafımızdan hazırlanan bir form olduğu için, anket sorularının güvenirliği için öncelikle rastgele en az 30 Aile Hekimliği asistanı üzerinde, 15 gün arayla iki kez anket yapıldı. Cronbach alfa değeri hesaplanarak, Cronbach's alfa değeri 0.40'dan az olan sorular çalışmadan çıkarılması planlandı. Cronbach's alfa değeri 0.742 olarak hesaplanan sorular katılımcılar tarafından cevaplandırılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiştir. Kategorik veriler frekans ve yüzde ile, nümerik veriler ortalama ve standart sapma ile sunulmuştur. Tüm analizlerde p2 yaş çocuk yakını olmak • Eğitim aile sağlığı merkezine kayıtlı olmamak Bulgular: Çalışmaya katılanların %35,7'si (n = 132) 26-30 yaş aralığındaydı. GKD hakkında bilgisi olan katılımcıların bilgi düzeyi ortalaması 4,76 ss = ±2,59 olarak bulunmuştur. Kundaklamanın GKD ile ilişkili olduğunu düşünen katılımcıların bilgi düzeyi ortalaması 4,86 ss = ±2,45 olarak bulunmuştur.“1. doğumda”ve“3 ve daha fazla doğum sayısında”GKD'nin daha sık görüldüğünü belirten katılımcıların bilgi düzeyleri,“fikri olmayan”katılımcılara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur.(F = 20,515, p = 0,000) Sonuç: Ebeveynlerin GKD ile ilgili mevcut bilgi düzeyi ve farkındalığının arttırılması ve güncellenmesi ile GKD'nin önlenmesi, tanı ve tedavisindeki başarı oranlarını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In this study, it is aimed to investigate the knowledge levels of families with 0-2 year old infants who apply to Saltuklu Education Family Health Center (EASM) about developmental hip dysplasia. Methods: Our study is a prospective, single-center, observational study. The study will be conducted at the Saltuklu Education Family Health Center, which operates under our Department with three units. The total number of 0-2 year old infants registered in the three units of Saltuklu EASM, which constitutes the study population, has been determined as 370. It is aimed to reach all these patients within the scope of the study. Thus, the sample size for the study is taken as 37. The study duration has been set as three months. During this period, the study will be conducted using face-to-face surveys with the families of 0-2 year old infants who apply to Saltuklu EASM. Informed voluntary consent will be obtained from participants before the study. In the prepared study survey form, the sociodemographic characteristics of the participants, their general knowledge levels about developmental hip dysplasia (DHD), DHD risk factors, practices to prevent the development of DHD, and knowledge levels related to treatment will be investigated. Since the study survey form is prepared by us, for the reliability of the survey questions, the survey will first be conducted twice, with at least 30 randomly selected Family Medicine assistants, with an interval of 15 days. Questions with a Cronbach's alpha value of less than 0.40 will be removed from the study. The final questions will be answered by the participants. Data obtained from the study will be analyzed using the SPSS 23.0 program. Categorical data will be presented as frequencies and percentages, and numerical data will be presented as means and standard deviations.