Varroa destructor(Acari:varroidae) popülasyonlarında piretroid dirençliliğinin belirlenmesi
Detection of pyrethroid resistance in varroa destructor (Acari: varroidae) populations
  1. Tez No: 910569
  2. Yazar: İSMAİL KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Varroa destructor, piretroid, voltaj kapılı sodyum kanalı, direnç mutasyonu, Varroa destructor, pyrethroid, voltage-gated sodium channel, resistance mutation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Kayseri ve Sivas yörelerinde halk elindeki arı kovanlarından toplanan Varroa destructor popülasyonlarında piretroid kullanılmasına bağlı olarak voltaj kapılı sodyum kanal geninde (VGSC) meydana gelen direnç mutasyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Mayıs-Ekim 2023 tarihleri arasında Kayseri ve Sivas yörelerindeki toplam 20 farklı arılıktan 200 adet Varroa örneği toplanmıştır. Yapılan morfolojik tür identifikasyonu sonucunda toplanan akarların tümünün ergin dişi V. destructor olduğu belirlenmiştir. Örneklenen türlerden bireysel genomik DNA izolasyonu gerçekleştirilmiş ve sonrasında genomik DNA izolatlarının VGSC geninin domain II bölgesini amplifiye eden primer çiftleriyle PCR analizleri yapılmıştır. VGSC geninde direnç mutasyonlarının belirlenmesi için her iki yöreden toplam 50 adet izolata ait amplikon sekans analizlerine tabi tutulmuş ve hedef gen bölgesi dizilimleri elde edilmiştir. VGSC geninin IIS4-IIS5 bağlayıcı bölgesinin nükleotid dizileri belirlenen izolatların, 925. pozisyonda lösin amino asidinin izolösin amino asidine (L925I) dönüştüğü belirlenmiştir. Diğer pozisyonlarda ise herhangi bir mutasyon belirlenmemiştir. Çalışma yörelerinde nükleotit dizisi belirlenen 50 izolatın 20'sinde (%40) homozigot dirençli allel tespit edilirken geri kalan 30 örnekte (%60) homozigot duyarlı allel (yabani tip (WT), L925) tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışması ile Kayseri ve Sivas yörelerinde V. destructor popülasyonlarında piretroid kullanımına bağlı olarak VGSC genindeki mutasyonların varlığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the presence of resistance mutations in the voltage-gated sodium channel gene (VGSC) due to using pyrethroids in Varroa destructor populations collected from beehives in the Kayseri and Sivas provinces. For this purpose, 200 Varroa samples were collected from 20 different apiaries in the two provinces between May and October 2023. As a result of the morphological species identification, it was determined that all the collected mites were adult female V. destructor. Genomic DNA isolation was performed from individual specimens of the sampled species. Subsequently, PCR analyses were conducted using primer pairs that amplify the domain II region of the VGSC gene from the genomic DNA isolates. To identify resistance mutations in the VGSC gene, a total of 50 isolates from both provinces were subjected to sequence analysis and target gene region sequences were obtained. The nucleotide sequencing of the IIS4-IIS5 linker region of the VGSC gene revealed one amino acid change at position 925: a leucine to isoleucine substitution (L925I). No mutations at the other positions were detected. Resistant alleles were detected in 20 (40%) of the sequenced 50 samples in the study areas. However, we detected the wild-type (WT) L925 allele in the remaining samples (30, 60%). In conclusion, this study has revealed the presence of mutations in the VGSC gene in V. destructor populations from the Kayseri and Sivas provinces, associated with the use of pyrethroids.