İmmün trombositopeni tanılı hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Assessment of clinical and laboratory parameters of adult patients with immune thrombocytopenia
- Tez No: 911168
- Danışmanlar: DOÇ. ELİF GÜLSÜM ÜMİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmün trombositopeni, epidemiyoloji, splenektomi, trombopoietin reseptör agonistleri, Immune thrombocytopenia, epidemiology, splenectomy, thrombopoietin receptor agonists
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada 2012-2022 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı tarafından birincil immün trombositopeni tanısı konulan erişkin hastaların temel bilgilerini değerlendirmeyi amaçladık. Hastaların yaş, cinsiyet, başvurularında kanama olup olmaması, kullanmakta oldukları yandaş tedavileri ve kronik hastalıkları, başvuru anındaki kan sayımları, kullanılan birinci basamak tedavi, tedaviye yanıtları, ikinci basamak tedavide kullanılan ilaçlar, splenektomi yapılıp yapılmadığı gibi tedavi ilişkili parametreler ele alındı. Çalışmamızdaki 278 hastanın ağırlıklı olarak kadın olduğu, 30-60 yaş arasında daha sıklıkla gözlendiği, yıllar içerisinde benzer insidans gözlendiği ancak 2020-2021 yıllarında önceki yıllara göre bir miktar daha fazla yeni tanı vaka olduğu gözlendi. Kanama ele alındığında trombosit sayısı düşük olup tedavi ihtiyacı olanların daha sıklıkla kanama yaşadığı ancak bu kanamaların hayatı tehdit edici kanama olmadığı gözlendi. Sıklıkla 10 x 109/L altında kanamaların daha sıklıkla geliştiği gözlendi. Tedavide tüm dünyada uygulandığı gibi birinci basamakta kortikosteroidlerin ve özellikle metilprednizolonun kullanıldığı gözlendi. İkinci ve sonraki basamaklardaki tedavilere yönelik splenektominin tüm hastalarda %10,1 sıklıkta gerektiği, ağırlıklı olarak trombopoietin reseptör aganistlerinin daha sıklıkla kullanıldığı ve yeterli yanıtların alındığı gözlendi. Kurtarma ve acil durum tedavilerinde %45 hastada en az bir kez intravenöz immünglobulin tedavisinin gerektiği gözlendi. Trombopoietin tedavisinin kesilebildiği vaka sayısının %8,3 olduğu ve 2021-2022 yıllarında bu vakaların kesilme işlemlerinin gerçekleştiği gözlendi. Eşlik eden ilaçlar ve tedaviler ele alındığında hipertansiyon %20,5, diyabet ise %6,5 sıklıkta görülmekle birlikte gerek hastalık gerekse de tedavi komplikasyonu olarak görülebilecek tromboz ile ilgili olarak; arteriyel trombozların %2,9, venöz trombozların da %2,9 sıklıkta geliştiği gözlendi. Venöz ve arteriyel tromboembolik olaylarda ek risk faktörlerinin daha ön planda olduğu gözlenmiştir. Bu perspektifte tüm hastalarda koroner arter hastalığı risk skorlaması ve venöz tromboemboli risk faktörlerinin bireysel olarak ve tekrarlayan vizitlerde gözden geçirilmesinin önemli olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the basic information of adult patients diagnosed with primary immune thrombocytopenia by the Hematology Department of Trakya University Faculty of Medicine between 2012 and 2022. Treatment-related parameters such as patients' age, gender, whether there was bleeding at presentation, concomitant treatments and chronic diseases they were using, blood counts at presentation, first-line treatment used, response to treatment, drugs used in second-line treatment, and whether splenectomy was performed were evaluated. It was observed that the 278 patients in our study were predominantly female, more frequently observed between the ages of 30-60, a similar incidence was observed over the years, but there were slightly more newly diagnosed cases in 2020-2021 compared to previous years. When bleeding was considered, it was observed that those with low platelet counts and in need of treatment experienced bleeding more frequently, but these bleedings were not life-threatening. It was observed that bleeding occurred more frequently below 10 x 109/L. It was observed that corticosteroids and especially methylprednisolone were used in the first step of treatment, as is the case all over the world. For second and subsequent stage treatments, splenectomy was required at a rate of 10,1% in all patients, thrombopoietin receptor agonists were used more frequently, and adequate responses were obtained. It was determined that 45% of patients required intravenous immunoglobulin treatment at least once in rescue and emergency treatments. It was observed that the number of cases in which thrombopoietin treatment completely discontinued was 8,3% and these cases were discontinued in 2021-2022. When considering accompanying medications and treatments, hypertension was observed at a frequency of 20,5% and diabetes at a frequency of 6,5%, and regarding thrombosis, which can be seen as a complication of both disease and treatment, arterial thrombosis was observed at a frequency of 2,9% and venous thrombosis at a frequency of 2,9%.It has been noticed that additional risk factors are more prominent in venous and arterial thromboembolic events. In this perspective, we think that it would be important to review coronary artery disease risk scores and venous thromboembolism risk factors in all patients individually and in repeated visits.