Siber alanın NATO güvenlik mimarisi özelinde analizi
Analysis of cyber domain within the framework of NATO's security architecture
- Tez No: 911374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT GÜNTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Güvenlik, Uluslararası Örgütler, Siber Uzay, Siber Savunma, Siber Terörizm, International Security, International Organizations, Cyberspace, Cyber Defense, Cyber Terrorism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Güvenliğin ne olduğu sorusu tarih boyunca birçok şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Uluslararası ilişkiler teorileri bağlamında birçok düşünür bu konuda çalışmalar yapmışlardır. Güvenliğin varlığının önemi bilinmekle birlikte geniş kapsamlı oluşu siber alan içerisinde de kendisini göstermesini sağlamaktadır. Bu da siber güvenlik, siber uzay, siber istikrarsızlık ve çatışma gibi birçok kavramın tartışılmasına neden olmuştur. Uluslararası ilişkiler bünyesinde devletlerin bir araya gelip çeşitli amaçlar doğrultusunda oluşturmuş olduğu birlikler bünyesinde siber güvenlik çalışmaları mevcuttur. Bu noktada önemli olan iş birliği ve ortaklıktır. Bu çalışmada, siber savunma alanında mücadele kapsamında Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO)'nün rolü incelenmiştir. Uluslararası savunma alanındaki önemi vurgulanıp siber alanda benzer niteliklerde olabileceği tartışılmıştır. Bu bağlamda nitel araştırma yöntemi kullanılarak araştırmalar sonucunda bir analiz sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The question of what security is has been tried to be explained in many ways throughout history. Many thinkers have worked on this issue in the context of International Relations Theories. While the importance of the existence of security is known, its wide-ranging nature enables it to manifest itself in cyberspace. This has led to the discussion of many concepts such as cyber security, cyberspace, cyber instability and conflict. Within international relations, there are cyber security studies within the unions that states have come together and formed for various purposes. What is important at this point is cooperation and partnership. In this study, the role of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) in the fight against cyber defense is examined. Its importance in the field of international defense was emphasized and it was discussed that it could have similar qualities in the cyber field. In this context, it is aimed to provide some clues and analysis as a result of the research by using qualitative research method.