Üniversite öğrencilerinde alkol kullanım düzeylerinin çocukluk çağı travmaları ile psikolojik esneklik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between alcohol use levels, childhood traumas and psychological resilience levels in university students
  1. Tez No: 912526
  2. Yazar: MUSTAFA ALİ KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ, YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL TAŞÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, Çocukluk Çağı Travmaları, Psikolojik Esneklik, Alcohol, Childhood Traumas, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalıĢmanın amacı üniversite öğrencilerinde alkol kullanımının, çocukluk çağı travmaları ve psikolojik esneklik düzeyleri arasındaki iliĢkinin incelenmesidir. AraĢtırmada iliĢkisel tarama modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın evreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟nde (KKTC) öğrenim gören üniversite öğrencilerinden oluĢmaktadır. AraĢtırmanın örneklemi ise seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi ile 18 yaĢ ve üzeri 403 öğrenciden oluĢmaktadır. AraĢtırmada veri toplamak için Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Bapi Testi, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği ve Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda, katılımcıların bağımlılık profil indeksi ile çocukluk çağı travmaları ölçeği alt boyutlarından duygusal istismar, fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal ihmal, cinsel istismar ve çocukluk çağı travmaları ölçeği düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı iliĢkiler bulunmuĢtur. Bununla birlikte katılımcıların bağımlılık profil indeksi düzeyleri ile çocukluk çağı travmaları ölçeğinin inkar alt boyutu düzeyleri arasında negatif yönlü ve anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. Buna göre katılımcıların fiziksel, cinsel ve duygusal istismar, fiziksel ve duygusal ihmal ve çocukluk çağı travma düzeyleri arttıkça bağımlılık profil indeksi düzeyleri artarken, inkar düzeyleri arttıkça bağımlılık profil indeksi düzeylerinin azaldığı bulunmuĢtur. Bu bağlamda, çocukluk çağı travmaları ve bağımlılıkla ilgili çalıĢmaların etkili bir Ģekilde yürütülebilmesi için, farklı disiplinler arasında iĢ birliği yapılması önerilir. Örneğin, psikologlar, psikiyatristler ve sosyal hizmet uzmanları gibi farklı uzmanlık alanlarındaki profesyoneller arasında iĢ birliği yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between alcohol use, childhood traumas and psychological resilience levels in university students. Relational survey model was used in the study. The population of the study consists of university students studying in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). The sample of the study consists of 401 students aged 18 and over with the appropriate sampling method from non-random sampling methods. SocioDemographic Information Form, Bapi Test, Childhood Mental Trauma Scale and Psychological Resilience Scale were used to collect data. In the findings of the study, positive and significant relationships were found between the addiction profile index of the participants and the levels of emotional abuse, physical abuse, physical neglect, emotional neglect, sexual abuse and childhood traumas scale. However, a negative and significant relationship was found between the addiction profile index levels of the participants and the levels of the denial sub-dimension of the childhood traumas scale. Accordingly, it was found that as the participants' levels of physical, sexual and emotional abuse, physical and emotional neglect and childhood trauma increased, their dependency profile index levels increased, while as their denial levels increased, their dependency profile index levels decreased. In this context, it is recommended that collaboration between different disciplines is recommended in order to carry out studies on childhood traumas and addiction effectively. For example, collaboration between professionals from different specialties such as psychologists, psychiatrists, and social workers may be possible.