Quest for identity in the novels Brick Lane by Monica Ali and Home Fire by Kamila Shamsie
Monica Ali'nin Brick Lane ve Kamila Shamsie'nin Home Fire romanlarında kimlik arayışı
- Tez No: 912990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRAY ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Diyaspora, Kimlik, Travma, Kültürel Etkileşim, Brick Lane, Home Fire, Diaspora, Identity, Trauma, Hybridity, Cultural Negotiation, Brick Lane, Home Fire
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma Monica Ali'nin Brick Lane (2003) ve Kamila Shamsie'nin Home Fire (2017) adlı romanlarında kültürel ve diasporik kimliklerin müzakeresini incelemektedir. Karakterler, kimliklerini tanımlama mücadelesi verirken diasporanın getirdiği güçlükler ve toplumsal beklentilerle ve dış ve iç çatışmaları açığa çıkaran çeşitli toplumsal ve politik ortamlarla karşı karşıya kalmaktadır. Çalışma, Cathy Caruth tarafından geliştirilen travma teorisine ve Homi Bhabha'nın melezlik ve“arada kalmışlık”teorilerine dayanmaktadır. Tez karmaşık kültürleri aşan karakterlerin birçok yönünü ortaya çıkaracaktır. Araştırma ve karşılaştırmayı içeren edebi metinlerin analizi yoluyla, romanlarda travmatik kimlik sorunları ve yerinden edilmeyle karşı karşıya kalan ve kimlik bunalımı güçlükleri çeken karakterlerin nasıl tasvir edildiğini ve yeniden kimlik arayışı sürecini incelemektedir. Tezin diasporaya özgü kimliklerin nasıl oluşturulduğu ve tartışıldığı birçok yola ışık tutarak, kültürlerin ve göçün bütünleşmesi ile kimlik politikaları konusu üzerine daha geniş bir tartışmaya katkıda bulunması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda, karakterlerin zorluklarla karşılaştıklarında tepkilerinin farklı olduğunu ve sorunlarla yüzleşmedefarklı yol ve yöntem takip ettiklerini göstermeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak, tez diasporik karakterlerin kimliklerinin iç ve dış güçlerle etkileşim yoluyla değiştiğini varsaymaktadır.
Özet (Çeviri)
QUEST FOR IDENTITY IN tTHE NOVELS BRICK LANE BY MONICA ALI AND HOME FIRE BY KAMILA SHAMSIE ABSTRACT This research examines the negotiation of cultural and diasporic identities in Brick Lane (2003) by Monica Ali and Kamila Shamsie's Home Fire (2017). The characters confront the pain of the diaspora, social expectations, diverse social and political settings which expose both external and internal conflicts as the characters from the novel struggle to define their identities. The research is based on the Trauma theory developed by Cathy Caruth and Homi Bhabha's theories of hybridity and ambivalence. The study will uncover many facets of characters that traverse complicated cultures. Through the analysis of literary texts, which include research and comparison, we will examine how these texts depict characters who struggle and suffer in the face of identity issues and traumatic displacement. The significance of this study sheds light on the ways that diasporic identities are formed and debated, contributing to a larger discussion on the integration of cultures and immigration as well as the subject of the politics of identity. This research aims to show that when the protagonists are faced with the same challenges, their responses are distinctive, and they have various ways of confronting questions and reflecting on themselves. The research presumes that the identities of diasporic characters change by the interaction with internal and external forces.