Planning and conduct of multinational military operations: The case of 1956 Suez Operation
Çok uluslu askeri harekatların planlama ve icrası: 1956 Süveyş Harekâtı örneği
- Tez No: 913173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÇOK ULUSLU ASKERİ HAREKATLARIN PLANLAMA VE İCRASI: 1956 SÜVEYŞ HAREKÂTI ÖRNEĞİ Süveyş harekâtı, Mısır Cumhurbaşkanı Nasır'ın Süveyş Kanalı Şirketi'ni 1956'da kamulaştırmasının ardından İngiltere, Fransa ve İsrail tarafından Süveyş Kanalı'nın kontrolünü yeniden sağlamak için icra ettiği askeri bir harekattır. Tezin amacı, bu çok uluslu askerî harekâtların (ÇUAH) nasıl planlandığını ve yürütüldüğünü ortaya çıkarmaktır. Tezin ana argümanı, bu tür harekatların planlanmasının ve icrasının milli askeri planlama süreçlerinden farklı olduğudur. Bu amaçla tez giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde tez hakkında genel bilgiler verilmiş, birinci bölümde ise çok uluslu askeri harekatlar açıklanmıştır. Bu bölümünde“Tarihsel Arka Plan”başlığı altında, ÇUAH ve askeri ittifaklar arasındaki ilişki tartışılmıştır. Bir sonraki bölümde buraya kadar ulaşılan bilgilere dayanılarak Süveyş harekâtı planlama ve icra yönünden analiz edilmiştir. Analize geçmeden önce, askeri operasyonla ilişkisi nedeniyle 1956 itibariyle Orta Doğu'daki siyasi duruma yer verilmiştir. Sonuç bölümünde, tezin argümanına yönelik elde edilen sonuçlar ve harekâttan çıkarılan dersler vurgulanmıştır. Süveyş krizi hakkında literatürde birçok kaynak bulunmakla birlikte, bu kaynaklar yalın olarak harekâtı askeri yönden analiz etmekten uzaktır. Bu nedenle, bu tez literatürdeki bu boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Tez, ayrı kaynaklardaki askeri hususları bir araya getirmekte, harekatın planlamasını ve icrasını ABD ve NATO talimnamelerindeki esaslar ile karşılaştırarak analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
PLANNING AND CONDUCT OF MULTINATIONAL MILITARYOPERATIONS: THE CASE OF THE 1956 SUEZ OPERATION The Suez Operation is a military operation carried out by the UK, France and Israel in 1956 to re-establish the control of the Suez Canal after the Egyptian President Nasser nationalized the Suez Canal Company. The aim of this thesis is to present how this multinational military operation (MMO) was planned and conducted. The main argument of the thesis is that the planning and conduct of MMOs are different from the national procedures. For this purpose, the thesis consists of an introduction, two chapters and conclusion part. In the introduction part, general information about the thesis is given whereas the first chapter is directed at explaining the MMOs. Under the title of“historical background”, the relation between MMOs and military alliances is discussed. In the next chapter, based on the information reached at this stage, the Suez Operation has been analyzed in terms of the planning and conduct of the MMOs. Before moving on to the analysis, the political situation in the Middle East as of 1956 is provided due to its relation to military operation. In the conclusion part, the findings related to the thesis argument and lessons learned from the Suez MMO are highlighted. Though the literature is rich in the Suez Crisis, it lacks to cover the purely military analysis of the Suez Operation. Therefore, this thesis aims to fill the gap in literature by analyzing the Suez MMO. The thesis brings together the military topics covered in separate references and analyzes the planning and the execution of the Suez Operation by comparing them with the military manuals of USA and NATO.
Benzer Tezler
- NATO ve uluslararası lojistik destek çerçevesinde çok uluslu müşterek lojistik merkezlerinin ulaştırma faaliyetleri (Kfor ve sfor uygulamalarının karşılatırmalı analizi)
In The frame of NATO and international logistics support, movement transportation activities in the multional joint logistics support centers (comperative analyze ok kfor and sfor operations)
ERDAL AVCI
- Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Türk Silahlı Kuvvetleri (1949-1980)
The North Atlantic Treaty Organization (NATO) and The Turkish Armed Forces (1949-1980)
ÖZKAN ULUTAŞ
- Değişim yönetiminin incelenmesi ve kuramsal bir modelin geliştirilmesi
The study of management of change and the development of an institutional model
ADNAN ERKMENOL
- Türkiye'de transfer fiyatlandırması uygulamasının işletmeler üzerindeki etkilerinin analizi
Analysis of the impacts of transfer pricing practice in Turkey on the enterprises
MUSTAFA PERVAN
- Exploring opinions of corporate instructional designers on their professional development and training needs
Kurumsal öğretim tasarımcılarının mesleki gelişim ve eğitim ihtiyaçları konusundaki görüşlerinin araştırılması
NAZLI GÖKALP
Yüksek Lisans
İngilizce
2025
Eğitim ve ÖğretimOrta Doğu Teknik ÜniversitesiEğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
DR. ELİF ÖZTÜRK