The effect of the relationship between marketing innovation and company performance on competition in businesses
İşletmelerde pazarlama inovasyonu ve firma performans ilişkisinin rekabete etkisi
- Tez No: 913289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ETLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Pazarlama, Pazarlama İnovasyonu, Firma Performansı, Rekabet, Innovation, Marketing, Marketing Innovation, Firm Performance, Competition
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma ile pazarlama inovasyonunun ve firma performansının rekabet üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Literatürde pazarlama inovasyonu ve diğer değişkenler üzerine sınırlı sayıda benzer çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma pazarlama inovasyonunun firmalar için önemini anlamak açısından önem taşımaktadır. Araştırmada işletmelerde pazarlama inovasyonu, firma performansı ve rekabet stratejilerinin özellikleri ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu bağlamda araştırma 2024 yılında Konya ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 412 katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılara Pazarlama İnovasyonu, Firma Performansı ve Rekabet Stratejileri ile ilgili ölçekler uygulanmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda pazarlama inovasyonu, firma performansı ve rekabet ölçeklerinin güvenilirlikleri ve kapsam geçerlilikleri anlamlı bulunmuştur. Çalışmanın sonucunda işletmelerde pazarlama inovasyonunun sürdürülebilir rekabet avantajını ve işletme performansını, sürdürülebilir rekabet avantajının ise işletme performansını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of marketing innovation and firm performance on competition. There are a limited number of similar studies on marketing innovation and other variables in the literature. This study is important in terms of understanding the importance of marketing innovation for firms. The study examined the characteristics of marketing innovation, firm performance and competitive strategies in businesses and the relationships between these variables. In this context, the study was conducted with 412 participants working in businesses operating in various sectors in Konya province in 2024. Scales related to Marketing Innovation, Firm Performance and Competitive Strategies were applied to the participants and the obtained data were analysed. As a result of the statistical analyses, the reliability and content validity of the marketing innovation, firm performance and competitiveness scales were found to be significant. As a result of the study, it was seen that marketing innovation in businesses positively affects sustainable competitive advantage and firm performance, and sustainable competitive advantage positively affects firm performance.