Bronkopulmoner displazi gelişim riski yüksek olan prematüre bebeklerde düşük doz ve orta doz deksametazon tedavilerinin etkinliklerinin retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of the effectiveness of low dose and medium dose dexamethasone treatments in premature babies with a high risk of developing bronchopulmonary dysplasia
- Tez No: 913399
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner displazi, Düşük doz deksametazon tedavisi, Orta doz deksametazon tedavisi, Bronchopulmonary dysplasia, Low dose dexamethasone treatment, Medium dose dexamethasone treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bronkopulmoner displazi (BPD) gelişimi için risk altındaki preterm bebeklerde BPD gelişimini önlemek amacı ile, geçmişten günümüze farklı dozları içeren deksametazon tedavi protokolleri uygulanmaktadır. Bu çalışmada BPD gelişimini önlemek amacı ile kullanılan düşük doz (kümülatif 1 mg/kg) ve orta doz (kümülatif 2 mg/kg) deksametazon tedavilerinin etkinlik ve yan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; 01.01.2007 ile 30.12.2022 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YYBÜ), BPD gelişimini önlemek için deksametazon tedavisi uygulanan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalardan, dosya verilerine ulaşılabilen 89 prematüre bebekte gerçekleştirildi. Vakalar 2 gruba ayrılarak geriye dönük (retrospektif) olarak incelendi. Grup 1'de 1 mg/kg kümülatif deksametazon tedavisi uygulanan (düşük doz) 30 vaka ve Grup 2'de 2 mg/kg kümülatif deksametazon tedavisi uygulanan (orta doz) 59 vaka yer aldı. Bulgular: Her iki grupta yer alan vakaların demografik özellikleri benzer idi. Deksametazon tedavisi süresince her iki gruptaki vakalara uygulanan mekanik ventilasyon (MV) parametrelerinde anlamlı düşüş saptanmıştır (p0.05). Ayrıca MV desteği uygulama, oksijen desteği verilme ve hastanede yatış süreleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Düşük doz tedavi grubunda tedavi süresince hiperglisemi ve hipertansiyon görülme sıklığı, orta doz tedavi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük idi (p0.05). Tedavi sürecinde ve tedavi bitiminden taburculuğa kadar geçen sürede büyüme parametrelerindeki değişimler açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Sonuç: Düşük doz ve orta doz deksametazon tedavilerinin BPD gelişimini önlemedeki olumlu etkileri benzer, ancak hiperglisemi ve hipertansiyon gibi olumsuz yan etkilerin görülme sıklığı düşük doz grubunda daha az olarak saptanmıştır. Literatür verileri ve bu çalışmadan elde edilen verilerden hareketle, orta ve yüksek doz deksametazon tedavileri yerine, düşük doz tedavi rejimlerinin kullanılmasının daha uygun olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In order to prevent the development of bronchopulmonary dysplasia (BPD) in preterm babies at risk for the development of BPD, dexamethasone treatment protocols containing different doses have been applied from past to present. This study aimed to compare the effectiveness and side effects of low-dose (cumulative 1 mg/kg) and medium-dose (cumulative 2 mg/kg) dexamethasone treatments used to prevent the development of BPD. Materials and Methods: This study; It was carried out between 01.01.2007 and 30.12.2022 in Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Neonatal Intensive Care Unit (NICU) on 89 premature babies who were treated with dexamethasone to prevent the development of BPD and whose file data could be accessed from patients who met the inclusion criteria. The cases were divided into 2 groups and examined retrospectively. There were 30 cases treated with 1 mg/kg cumulative dexamethasone in the Low dose group and 59 cases treated with 2 mg/kg cumulative dexamethasone in the Medium dose group. Results: The demographic characteristics of the cases in both groups were similar. A significant decrease was detected in the mechanical ventilation (MV) parameters applied to the cases in both groups during dexamethasone treatment. (p0.05). Additionally, there was no statistically significant difference between the groups in terms of MV support, oxygen support and hospital stay (p>0.05). The incidence of hyperglycemia and hypertension during treatment in the low-dose treatment group was statistically significantly lower than in the medium-dose treatment group (p0.05). There was no significant difference between the groups in terms of changes in growth parameters during the treatment process and from the end of treatment to discharge (p>0.05). Conclusion: The positive effects of low-dose and medium-dose dexamethasone treatments in preventing the development of BPD are similar, but the incidence of negative side effects such as hyperglycemia and hypertension was found to be less in the low-dose group. Based on the literature data and the data obtained from this study, it was concluded that it is more appropriate to use low-dose treatment regimens such as cumulative 1 mg/kg instead of medium and high dose dexamethasone treatments.