Doğu çınarı (platanus orientalis L.) yaprak ekstresi kullanılarak kobalt oksit nanopartiküllerin yeşil sentezi, karakterizasyonu ve antifungal özelliklerinin araştırılması
Green synthesis, characterization, and antifungal properties of cobalt oxide nanoparticles using leaf extract of eastern sycamore (platanus orientalis L.)
  1. Tez No: 913664
  2. Yazar: MELEK AKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Kimya Mühendisliği, Biochemistry, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Sentez, Platanus orientalis L, Kobalt Oksit, Candida albicans, Candida tropicalis, Candida glabrata, Green Synthesis, Platanus orientalis L, Cobalt Oxide, Candida albicans, Candida tropicalis, Candida glabrata
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, doğu çınarı (Platanus orientalis L.) yaprak ekstresi kullanılarak kobalt oksit nanopartiküllerin yeşil sentezi, karakterizasyonu ve antifungal özelliklerinin araştırılmasını amaçlamıştır. çınar yaprağı bitki özütünden elde edilen kobalt oksit (Co3O4) nanopartiküllerinin antifungal özelliklerinin ilk araştırmasını sunmaktadır. Sentezlenen nanomalzemelerin morfolojik ve spektroskopik karakterizasyonları yapılmıştır. Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) analizi, Co3O4-Nps'nin bitki ekstarkatındaki ikincil metabolitler ve aromatik gruplarla etkileşimlerini ortaya koyarak yeşil sentez sürecini doğrulamıştır. Ultraviyole-görünür (UV-Vis) analizi, nanopartiküllerin yalnızca çınar yaprağı'ndan elde edilen biyomoleküllerden oluştuğunu ortaya koymuştur. Dinamik ışık saçılması (DLS) çalışmasının sonuçları, Co3O4-Nps için pH 9 ortamında sentezlenenler için poli-dispersite indeks (PDI) değerinin 0.369 ve yüzey yükünün ise -23.3 olduğunu göstermiştir. Bu değerler pH 12 için ise sırasıyla 0.617 ve -28.7 olarak tespit edilmiştir. Bu değerler, her iki pH değerinde sentezlenen Co3O4-Nps'ler için fiziksel kararlılığa atfedilmektedir. X-ışını kırınım desenleri (XRD) sonuçları, Co3O4-Nps'nin kristal yapısının kübik olduğunu göstermiştir. Nanopartiküllerin boyutu TEM analizlerinden ortalama olarak 10-40 nm arası belirlenmiştir. XRD verilerine dayanarak 23.8 nm olarak belirlendi Nanopartiküllerin edilidiğinden Candida albicans, Candida tropicalis ve Candida glabrata suşlarına kontamine edilmiş besiyerlerinde antifungal özelliği araştırıldı. Sonuçta Flukonazol içeren kuyucukta etki gözlenirken, nanopartikül içeren kuyucukların etrafında herhangi bir zone oluşmadı. Mevcut sonuçlar yeşil sentez metodu ile sentezlenen Co3O4-NPs'lerin belirli konsantrasyonlarının antifunfal uygulamalar ve sterilizasyon için yüzey kaplamalarında yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study presents a simple and green synthesis of cobalt oxide nanoparticle using sycamore leaf (Platanus orıentalis L.) extract: Investigation of antimicrobial properties. Presents the first investigation of antifungal properties of cobalt oxide (Co3O4) nanoparticles obtained from sycamore leaf plant extract. Morphological and spectroscopic characterizations of the synthesized nanomaterials were performed. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) analysis confirmed the green synthesis process by revealing the interactions of Co3O4-Nps with secondary metabolites and aromatic groups in the plant extract. Ultraviolet-visible (UV-Vis) analysis revealed that the nanoparticles consisted exclusively of biomolecules from the leaves of sycamore maple. The dynamic light scattering (DLS) results showed that the poly-dispersity index (PDI) for the CoO-Nps synthesized at pH 9 was 0.369 and the surface charge was -23.3. At pH 12, these values were 0.617 and -28.7, respectively. These values are due to the physical stability of Co3O4-Nps synthesized at both pH values. The results of X-ray diffraction (XRD) patterns show that the crystal structure of Co3O4-Nps is cubic. The size of the nanoparticles was determined by TEM analysis and is on average between 10-40 nm. A size of 23.8 nm was determined from the XRD data. The antifungal properties of nanoparticles were investigated in media contaminated with Candida albicans, Candida tropicalis and Candida glabrata The result: While the effect was observed in the wells with fluconazole, no zone formed around the wells with nanoparticles. The present results suggest that certain concentrations of Co3O4-NPs synthesized by the green synthesis method could be useful for antifungal applications and surface coatings for sterilization.