P4C (Çocuklar için Felsefe) Yönteminin 6. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerine ve kaygılarına etkisi
The effect of the P4C (Philosophy for Children) Method on speaking skills and anxiety of 6th grade students
  1. Tez No: 914054
  2. Yazar: HALİL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: P4C, konuşma becerisi, konuşma kaygısı, P4C, speaking skills, speaking anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu araştırmada, P4C (Çocuklar için Felsefe) Yöntemi'nin altıncı sınıf öğrencilerinin konuşma becerileri ve kaygılarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, deney grubu öğrencilerinin P4C Yöntemi hakkındaki görüşlerinin tespiti de araştırmanın amaçları arasındadır. Yöntem: Bu çalışmada, karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Konya ilinin Meram ilçesindeki Şehit Pilot Ayfer Gök Ortaokulunun 6. sınıfının iki şubesinde öğrenim gören 33 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrenciler, 16 ve 17 kişilik olmak üzere iki gruba ayrılmış olup gruplardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak random usulüyle belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak“Konuşma Becerisi Değerlendirme Ölçeği”ve“Konuşma Kaygısı Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca, deney grubu öğrencilerinin görüşlerini toplamak amacıyla“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”uygulanmıştır. Araştırma sürecinde, deney grubuna P4C Yöntemi ile oluşturulan oturumlar düzenlenmiş, kontrol grubuna ayrıca bir müdahalede bulunulmamıştır. Verilerin analizinde, nicel veriler için SPSS programı kullanılarak betimsel ve kestirimsel istatistikler uygulanmış, nitel veriler ise içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Deney grubundaki öğrencilerin Konuşma Becerisi Değerlendirme Ölçeği ile Konuşma Kaygısı Değerlendirme Ölçeği'nden aldıkları ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Kontrol grubunda ise ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Nitel analiz bulguları, P4C Yöntemi'nin konuşma becerisini geliştirdiğini konuşma kaygısını azaltarak öz güven duygusu sağladığını, empati, iletişim, eleştirel düşünme gibi becerilerin aktif kullanılmasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Katılımcıların P4C Yöntemi ile oluşturulan oturumlardan keyif aldığı, sonraki Türkçe derslerinde ve diğer derslerde kullanılması konusunda istekli olduğu belirlenmiştir. Katılımcılar; oturumlarda kullanılan uyaranların görsel ağırlıklı, macera içerikli ve sürükleyici olmasının P4C Yöntemi'ne olan ilgiyi arttıracağını ifade etmişlerdir. Sonuçlar: Bu çalışmanın sonucunda, P4C Yöntemi'nin altıncı sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerinin geliştirilmesinde ve konuşma kaygılarının azaltılmasında olumlu etkiye sahip olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the effect of P4C (Philosophy for Children) Method on speaking skills and anxiety of sixth grade students. In addition, determining the opinions of the experimental group students about P4C Method is among the aims of the study. Method: In this study, explanatory sequential design, which is a mixed research method, was used. The study group of the research consists of 33 students studying in two branches of 6th grade of Şehit Pilot Ayfer Gök Secondary School in Meram district of Konya province. These students were divided into two groups of 16 and 17, one of which was determined as the experimental group and the other as the control group by random method. The“Speaking Skills Assessment Scale”and“Speaking Anxiety Scale”were used as data collection tools. In addition, the“Semi-Structured Interview Form”was applied to collect the opinions of the experimental group students. During the research process, sessions created with the P4C Method were organized for the experimental group, and no additional intervention was made to the control group. In the analysis of the data, descriptive and inferential statistics were applied using the SPSS program for quantitative data, and qualitative data were subjected to content analysis. Findings: A statistically significant difference was found between the pre-test and post-test scores of the experimental group students from the Speaking Skills Assessment Scale and the Speaking Anxiety Scale. No significant difference was observed between the pre-test and post-test scores in the control group. The qualitative analysis findings reveal that the P4C Method improves speaking skills, provides a sense of self-confidence by reducing speaking anxiety, and helps the active use of skills such as empathy, communication, and critical thinking. It was determined that the participants enjoyed the sessions created with the P4C Method and were eager to use it in future Turkish lessons and other lessons. The participants stated that the visual, adventure-based and engaging stimuli used in the sessions would increase interest in the P4C Method. Conclusions: As a result of this study, it was revealed that the P4C Method has a positive effect on the development of sixth-grade students' speaking skills and the reduction of their speaking anxiety.