Çevre hukuku kapsamında gürültü'ye neden olma suçu
Crime of causing noise in the scope of environmental law
  1. Tez No: 914313
  2. Yazar: BEKİR SAMİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültüye neden olma, somut tehlike, potansiyel tehlike, yükümlülüklere aykırılık, çevre hakkı, gürültü yaratma, gürültü kirliliği, Causing noise, concrete danger, potential danger, breach of obligations, environmental right, noise creation, noise pollution
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Gürültü özellikle son yüzyılda insanların huzurunu ve yaşamını olumsuz etkileyen bir olgu haline gelmiştir. Aslında teknolojinin gelişmesi ve yaşamın hızla artmasıyla birlikte gürültünün kaynakları ve etki yerleri de hızla çoğalmıştır. Toplu ve özel ulaşım araçlarının fabrika ve endüstrilerin, elektrikli mutfak ekipmanlarının, havalandırma ekipmanlarının ve sağlık ekipmanlarının sayıları her geçen gün artmakta ve bunlar insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir. Bu nedenle de“çevre kirliliği”kategorisinde“gürültü”kavramı özel bir yer edinmiştir. Gürültüye neden olma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 183. maddesinde çevreye karşı suç olarak tanımlanmıştır. İstenmeyen ve rahatsız edici sesler anlamına gelen gürültü, insanlar üzerinde fiziksel, psikolojik ve fizyolojik olumsuz etkilere sahiptir. Yasama organı, gürültünün insan sağlığına zarar vermesini yasaklayarak insanların güvenli ve sağlıklı bir yaşam hakkını korumuştur. Gürültüye neden olma suçunda, failin kanunda öngörülen yükümlülüklerden sapan ve tehlike altındaki kişilerin hayatlarına zarar verme ihtimali bulunan gürültü yaratması halinde Gürültüye Neden Olma Suçu oluşacaktır. Bu noktada iki husus dikkate alınır. Öncelikle gürültünün kanun kapsamındaki yükümlülüklerden sapıp sapmadığı tespit edilir ve daha sonra gürültünün insan hayatına yardımcı olan rolünden farklı olup olmadığı belirlenir ancak ikinci aşamada bir risk veya olumsuz etki söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Noise has become a phenomenon that has negatively affected people's peace and life, especially in the last century. In fact, with the development of technology and the rapid increase in life, the sources and impact areas of noise have also increased rapidly. The number of public and private transportation vehicles, factories and industries, electrical kitchen equipment, ventilation equipment and health equipment is increasing day by day and these are becoming an indispensable part of human life. For this reason, the concept of“noise”has gained a special place in the category of“environmental pollution”. The crime of causing noise is defined as a crime against the environment in Article 183 of the Turkish Penal Code No. 5237. Noise, which means unwanted and disturbing sounds, has negative physical, psychological and physiological effects on people. The legislative body has protected people's right to a safe and healthy life by prohibiting noise from harming human health. In the crime of causing noise, the Crime of Causing Noise will occur if the perpetrator deviates from the obligations stipulated in the law and creates noise that is likely to harm the lives of people in danger. At this point, two issues are taken into consideration. First, it is determined whether the noise deviates from the obligations under the law, and then it is determined whether the noise deviates from its role in helping human life, but in the second stage, there is a risk or negative impact.